Preskočite na glavni sadržaj

Razgovor s umjetnikom / razgovor o umjetniku: Rino Efendić

U četvrtak, 15. ožujka, u 19 sati, u Galeriji umjetnina Split, u nastavku informativno/edukativnog ciklusa 'Razgovor s umjetnikom / Razgovor o umjetniku' predstavlja se hrvatskih suvremeni fotograf Rino Efendić.
vrijeme: 15.03.2012. 19,00
mjesto: Belgrade, Serbia
url: http://drazangunjaca.net/
Rino Efendić rođen je 1961. u Sinju. Od 1981. do 1983. studirao je kameru na ADU u Zagrebu, a od 1983. do 1988. povijest umjetnosti i etnologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2000. do 2002. vodio je Malu školu fotografije u OPUS-u u Splitu i klubu Otok u Dubrovniku. Autor je brojnih izložbi fotografije, uličnih akcija, zvučnih instalacija... Izlagao je na preko deset samostalnih, te na nizu skupnih izložbi. Od 2006. član je udruge za suvremenu umjetnost Kvart. Dobitnik je Nagrada 36. splitskog salona, održanog 2009. godine. Izlagao je na više samostalnih i grupnih izložaba u zemlji i inozemstvu.


Rino Efendić je fotograf koji rijetko, ali vrlo promišljeno i selektivno izlaže svoje fotografije. Osim radova iz ciklusa crno bijelih fotografija pod nazivom 'Iza' nastalog sredinom osamdesetih godina prošloga stoljeća, ne recentnoj izložbi u Galeriji umjetnina bit će izložena i novija ostvarenja crno bijelih fotografija, kao i fotografija u boji. U ovakvom odabiru, stariji radovi funkcioniraju kao referentna mjesta koja svjedoče kontinuitet i konzistentnost sadržaja i metoda,  izdvajajući Rina kao snažnu umjetničku osobnost iza čijih se postupaka probija autentična misao. Riječ je o autoru koji njeguje jedan sasvim osobni likovni jezik prepoznatljivog koncepta, po strani od dominantnih umjetničkih strujanja, koji se razvija unutar samog sebe, više nego u dijalogu sa suvremenim kretanjima (Marija Stipišić Vuković).