Preskočite na glavni sadržaj

Svjetska premijera dokumentarca 'Kralj' Dejana Aćimovića u Solunu

Dokumentarni film 'Kralj' redatelja Dejana Aćimovića uvršten je u službenu selekciju jednog od vodećih europskih festivala dokumentarnog filma, Thessaloniki International Documentary Film Film Festival - Images of the 21st Century / Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu (Grčka) koji se održava od 9. do 18. ožujka 2012.
vrijeme: 16.03.2012.
mjesto: Grčka; Solun
url: http://tdf.filmfestival.gr/

Film će biti prikazan u jednoj od glavnih festivalskih selekcija: Portraits – Human Journeys i to u dva termina – u petak, 16. ožujka u 22 sata u dvorani Pavlos Zannas te u subotu, 17. ožujka u 18 sati u dvorani Stavros Tornes.

'Kralj' je dokumentarni film o Darku Kralju, jedinom sportašu u povijesti sporta koji je na Paraolimpijskim igrama 2008. godine u Pekingu u jednom danu rušio svjetski rekord čak pet puta zaredom. Darko je hrvatski paraolimpijac i stopostotni invalid. 1991. godine u teškom ranjavanju gubi lijevu nogu. Četrnaest dana leži u komi, liječnici mu jedva spašavaju život, a nedugo nakon toga ostavlja ga supruga. Ponovno uči hodati i jedva se odupire depresiji. Danas je svjetski i olimpijski prvak u bacanju kugle, i svjetski rekorder. Film govori o njegovoj sportskoj i životnoj priči.

Svjetskoj premijeri filma 'Kralj' prisustvovat će redatelj Dejan Aćimović, izvršna producentica Tatjana Aćimović, direktor fotografije Darko Hacek, montažer Vladimir Gojun i protagonist filma Darko Kralj.

Festival dokumentarnog filma u Solunu, osnovan 1999. godine, u okviru svojih glavnih programa ove godine prikazuje recentne filmove slavnih svjetskih redatelja kao što su Werner Herzog (Into the Abyss – A Tale of Death, A Tale of Life), Michael Glawogger (Slava Kurvi), Jafar Panahi i Mojtaba Mirtahmasb (Ovo nije film), Patricio Guzmán (Čežnja za svjetlom) i drugi.

Nakon svjetske premijere u Solunu, film će doživjeti svoju hrvatsku premijeru u multipleksu CineStar Avenue Mall u Zagrebu 22. ožujka. Zatim će, uz gostovanje protagonista i autora filma, biti svečano prikazan i u Splitu (27. ožujka), Osijeku (3. travnja) i Grubišnom Polju (8. travnja).

Istovremeno, u spomenutim gradovima te u Rijeci 26. ožujka i Dubrovniku 12. travnja, uz podršku Blitz CineStara, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Grada Zagreba, organizirane su i matineje za učenike sedmih i osmih razreda osnovne škole. Nakon projekcija, djeca će imati priliku porazgovarati s protagonistima i autorima filma.

'Kralj' je nastajao tijekom dvije godine, u produkciji tvrtke D.A. film d.o.o, uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatske radiotelevizije.

Izvor: HAVC