Preskočite na glavni sadržaj

Razgovor s umjetnikom / razgovor o umjetniku: Siniša Labrović

U petak, 2. ožujka, u 19 sati, u Galeriji umjetnina Split, u nastavku ciklusa Razgovor s umjetnikom / Razgovor o umjetniku, predstavlja se suvremeni umjetnik Siniša Labrović.
vrijeme: 02.03.2012. 19,00
url: http://www.galum.hr
Siniša Labrović rođen je u Sinju 1965. godine gdje je završio Srednju tekstilnu školu. Godine 1985. na Filozofskom fakultetu u Zadru je upisao Studij hrvatskog jezika i književnosti kojeg završava u Zagrebu 1997. godine. Radio je kao profesor hrvatskog jezika i književnosti u osnovnim i srednjim školama u rodnom Sinju i drugdje. Vizualnim umjetnostima počeo se baviti 2000. godine. Iste godine dobio je nagradu Imaginarne akademije Grožnjan za scenarij cjelovečernjeg igranog filma 'Srce', a u časopisu za književnost Quorum (br. 4/2000) objavljen mu je ciklus pjesama 'Ljetni Isus'. 

Labrović prvi put samostalno izlaže u Art radionici Lazareti, u Galeriji Otok u Dubrovniku. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu te je izvodio akcije, performanse, grafite i urbane intervencije  Multimedijalnim umjetničkim projektom Stado.org (2005.) u kojem su ovce bile sudionice reality showa, izazvao je pozornost svjetskih medija (Reuters, BBC, Ansa, New York Post, Guardian, Times, NBC, ABC…).

Godine 2007. za video rad 'Obiteljski dnevnik' dobio je treću otkupnu nagradu na natječaju T-HT-a i Muzeja za suvremenu umjetnost u Zagrebu. Djelo se danas nalazi u stalnom postavu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, dok je dokumentacija akcije 'Zavijanje ranjenika' (2000.) u stalnom postavu Galerije umjetnina u Splitu. Nekoliko radova nalazi se i u kolekciji Umjetničke galerije u Dubrovniku. Dnevnik Slobodna Dalmacija performans Gloria, koji je bio izveden na Rivi u Splitu, proglasio je jednim od pet najvažnijih kulturnih događaja u 2007. godini u Dalmaciji. Godine 2009. Labrović je sudjelovao na 11. Istanbulskom bijenalu s radom Postdiplomsko obrazovanje.  Godine 2010. dobio je nagradu Vjetar za performans Gloria na 16. međunarodnom kazališnom festivalu - PUF u Puli. Više je razloga za pokretanje programa.


Ciklus Razgovor s umjetnikom / Razgovor o umjetniku, upravo je osmišljen s ciljem da se taj problem sanira. Mišljenja smo da publici posebno interesantne informacije o svom radu mogu dati sami umjetnici. Jedino se kroz neposrednu komunikaciju, u kojoj će umjetnici predstaviti svoj rad, a publika imati mogućnost da slobodno komentira i pita, može uspostavit aktivan i kritičan odnos prema suvremenoj umjetnosti. Svi uključeni umjetnici zastupljeni su svojim radovima u stalnom postavu Galerije umjetnina. Namjera je te, ali i druge radove pojedinog umjetnika kontekstualizirati s ostalim radovima iz postava. S obzirom da će se druženje s umjetnikom događati u izložbenom prostoru, publika će imati prigodu razgledi i druga djela.