Preskočite na glavni sadržaj

'Antigona' - premijera Talijanske drame HNK pl. Zajca

'Antigona' - premijera Talijanske drame HNK pl. Zajca
Premijerna izvedba predstave 'Antigone' / 'Antigona' Talijanske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca održat će se u subotu, 25. veljače, u 19,30 sati. Autor i redatelj predstave je Ozren Prohić, a dramaturginja je Laura Marchig.
vrijeme: 25.02.2012. 19,30 h
mjesto: San Pedro, USA
url: http://www.littlefishtheatre.org/wp/

Temeljena na istoimenoj starogrčkoj, Sofoklovoj tragediji, ova predstava donosi priču o heroini koja se suprotstavlja vlasti i zakonu u želji da zaštiti i posluša zakone više od ljudskih, što, naravno, sigurno vodi tragičnom ishodu: Antigona živa biva zatvorena u grobu.

No, istodobno se predstava, kako to pojašnjava Laura Marchig, iz sadašnjeg trenutka bavi i pitanjem: 'Bi li se začudila Antigona, kad bi saznala da je postala izlikom suvremenim filozofima i piscima, koji nas pozivaju da preispitamo izvjesnosti svijeta, ideju koju smo stvorili o pojmu demokracije od pamtivijeka, ali naročito iz vremena Francuske revolucije, i koji nas upozoravaju na opasnosti koje proizlaze od same demokracije (Slavoj Žižek, Sibila Petlevski, itd.)?'.

Pa tako, također prema riječima Laure Marchig: 'Antigona koju susrećemo u ovoj predstavi sluša s gnušanjem i užasom razne teorije, koje se odnose na nju, ispružena u svome 'grobu, vjenčanoj sobi' boreći se s vjenčanom haljinom iznad sebe kao mračnom prijetnjom. Jauče svoju muku u nadi da će je netko čuti, viče svoje pravo da bude gospodaricom svojih nakana, svoje pravo da bude Lik. Kao takva želi nadživjeti svog autora, svakog autora koji je nastoji izazvati. A bit će međutim ona pobjednicom, i u ovom slučaju, i u odnosu spram nas. Antigona. Pobijedit će njezin mit koji ostaje i danas još misterij i vječita proturječnost.'

Naslovnu ulogu, ulogu Antigone, tumači Elena Brumini, uloge Ismene, njene sestre tumači Rosanna Bubola, dok Kreonta, zanimljivo, igraju Bruno Nacinovich i Elvia Nacinovich. Antigonina zaručnika Hemona igra Giuseppe Nicodemo, a njegovu majku Euridiku, Kreontovu ženu tumači Elvia Nacinovich. U ulozi Stražara je Lucio Slama, a proroka Tiresije Alida Delcaro. Zbor čine Leonora Surian, Miriam Monica i Alida Delcaro.

Uz Ozrena Prohića i Lauru Marchig, u autorskoj su ekipi i Stefano Katunar, koji s Ozrenom Prohićem potpisuje scenografiju, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović i oblikovatelj svjetla Deni Šesnić. Koreografiju potpisuje Žak Valenta, a glazbu Vlaho Prohaska.

Izvor: HNK Ivana pl. Zajca