Preskočite na glavni sadržaj

Tvornica kulture o prestanku rada

Predstavnici Tvornice kulture izjavili su na konferenciji za novinare u utorak kako taj zagrebački klub ima sve pravne uvjete za normalan rad, reagirajući na odluku sanitarne inspekcije pri Ministarstvu zdravlja od 27. siječnja koja je nakon pritužbi stanara obližnje Šubićeve ulice i Ulice Ljudevita Posavskog zatvorila taj klub.
vrijeme: 21.02.2012.
mjesto: Zagreb, Tvornica kulture, Šubićeva 2/Ljudevita Posavskog 1
url: http://www.tvornicakulture.com/

Direktor marketinga Tvornice kulture Dražen Goreta rekao je da inspekcija zatvorila Tvornicu zbog pritužbi stanara na preveliku buku koja se za vrijeme koncerata širi u klubu i izvan njega.

'Agonija traje otkad smo promijenili opremu', rekao je naglasivši da je nova oprema za izvođenje koncerata iste snage kao i prijašnja, samo kvalitetnija.

Istaknuo je da Tvornica ima sve potrebne uvjete za rad poput zida s izolacijskim materijalima, dvostrukih izolacijskih vrata i ventilacijskih otvora na krovu. Naglasio je da je mjerenjima utvrđeno da se buka u stanovima ne čuje te dodao da upravo oni stanari koji i dalje ostaju pri svojim zahtjevima za zatvaranjem kluba ne dopuštaju inspekciji mjerenja u svojim stanovima.

'Još jednom pozivamo stanare da dopuste mjerenja u svojim stanovima sutra navečer. Neka institucije rade svoj posao, po zakonu smo ispravni i očekujemo pozitivno rješenje', rekao je Goreta i dodao da je svih pet izvještaja o mjerenju buke provedenih od rujna 2011. godine pozitivno za Tvornicu.

Istaknuo je da im je cilj da sljedeći koncert najavljen za 1. ožujka bude održan.

I umjetnički direktor Tvornice kulture Mate Škugor ističe da je klub zatvoren bez pravne osnove. 'Sve bi se brzo trebalo riješiti, trebali bi pristati na još jedno mjerenje i dokazati da prekomjerna buka ne izlazi iz Tvornice', rekao je Škugor dodavši da stanarima najveći problem predstavljaju posjetitelji Tvornice koji nakon koncerata ostaju u blizini kluba i stvaraju buku. Objasnio je da su zbog tog problema nakon koncerata organizirali nastavak programa u Tvornici kako bi se iz kluba izlazilo postepeno i s manje buke. Naglasio je da bi prostori s ovim tipom kulturnih sadržaja svakako trebali ostati u centru grada.

Predsjednik Udruge promotora Zagreb Zoran Marić upozorio je da se u ovom slučaju primjenjuje zakon koji bi se trebao odnositi na stvarne tvorničke pogone, a ne na mjesto urbane glazbe i njime je, rekao je, upitno održavanje INmusic festivala, koncerata Madonne ili Red Hot Chili Peppersa.

Tajnik Hrvatske glazbene unije Zvonimir-Dinko Bučević upitao je trebaju li se glazbenici zatvoriti u pećine i tamo održavati nastupe smatrajući ovu situaciju onemogućavanjem provedbe glazbene djelatnosti.

Podršku Tvornici kulture iskazali su glazbenici Mile Kekin iz 'Hladnog piva', Gibboni, Vladimir Kočiš Zec, Gustafi, Let 3, Damir Urban i drugi.

U Tvornici kulture u razdoblju od 1. rujna 2011. do 21. veljače 2012. održano je 139 koncerata glazbenika iz 17 država. Održane su i četiri kazališne predstave, tri promocije knjige, a zasad su dogovorena 84 koncerta u sljedeća četiri mjeseca. Tvornica kulture izdaje i svoj besplatni mjesečnik 'Tvorničar' koji izlazi u 10 tisuća primjeraka mjesečno. (Hina)