Preskočite na glavni sadržaj

'Stoliću, prostri se!' – premijera GKM Split

U srijedu, 22. veljače, s početkom u 20 sati, u Gradskom kazalištu mladih Split premijerno će biti izvedena predstava 'Stoliću, prostri se!', nastala prema motivima iz bajke braće Grimm. Redateljica je Nina Kleflin.
vrijeme: 22.02.2012. 20 h
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.t-mobileinmusicfestival.com/

Igraju: Belmondo Miliša, Ivo Perkušić, Slavko Sobin, Siniša Novković, Ana Gruica, Lidija Florijan, Vinko Mihanović, Nada Kovačević, Mia Roknić

'Stoliću, prostri se! jedna je od manje poznatih bajki braće Grimm, a nosi u sebi sve one odlike koje su njihove priče učinile planetarno popularnima. Fabula se odlikuje tipičnim jakim karakterima: sebični i nepovjerljivi otac, bojažljivi ali radišni sinovi, zla i razmažena koza, pohlepni i nepošteni gostioničar i gostioničarka, lakovjerni seljani. Duhoviti dijalozi i iznenadni, često smiješni obrati čine priču ne samo zanimljivom, već i neobičnom. Osobito su atraktivni bajkoviti elementi stolića koji se sam prostire najboljim jelima i vinom, magarac koji sprijeda i straga ispušta zlatnike i, ponajviše, toljaga u vreći koja sama tuče onoga tko je batine zaslužio.
Iako pripada prošlom vremenu, ova bajka svojom univerzalnošću oslovljava i mnoge moderne probleme: lažljivost i ispraznost razmaženih ljepotica (koza), rigidnost roditeljskih uloga (sebični otac), marljivost i radišnost kao jedini isplativi put do sreće (čarobni pokloni) te lakovjernost društva pred vjerom u brzu zaradu (naivni seljani). Takvo tkanje ove bajke poslužilo je kao inspirativna podloga za našu predstavu; u njoj se čuda miješaju s čuđenjem, životinje govore, nose kavu i odnose pisma, a ljudi se smiju i svađaju.

I, naravno, dobrota i marljivost se isplate, a čuda su moguća. I oči su uvijek otvorene, spremne na neki iznenadni obrat, a tijelo na skok ili okret, uvijek u neizvjesnosti od onoga što će se pred njim stvoriti…' Nina Kleflin

Izvor: GKM Split