Preskočite na glavni sadržaj

HERA Joint Research Programme 2012

Mreža HERA (Humanities in the European Research Area) pokrenula je novi Zajednički istraživački program (Joint Research Programme - JRP), na temu 'Kulturni susreti'. Ukupni budžet iznosi 18.5 milijuna €, a prijave se primaju do 4. svibnja, 14,00 sati po srednjoeuropskom vremenu.
prijava: 04.05.2012
url: http://heranet.info/hera-joint-research-programme-2
Istraživački program financira nove i uzbudljive humanističke projekte koji se bave kulturnim susretima, a uključuju istraživače iz 3 ili više zemalja.

Prijava se odvija u dvije faze:
- nacrt projekta prima se do 4. svibnja;
- selektirani kandidati dovršene prijedloge projekta šalju u listopadu 2012.

Sudionici mogu biti iz sljedećih zemalja: Austrija, Belgija, Hrvatska, Danska, Estonija, Finska, Njemačka, Island, Irska, Litva, Luxembourg, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Slovenija, Švedska i UK.

Povijest pokazuje da interakcija među pojedincima i skupinama ljudi čini jednu od najformativnijih dimenzija ljudskog nastojanja i društvene promjene. Uključujući dinamiku i sinergije i otpora, kulturni susreti mogu biti popraćeni smišljenim izmještanjem i rekonfiguracijom na društvenoj i političkoj razni, rezultirajući u konfliktu, segregaciji i stvaranju Dijaspora. No, kulturni susreti također omogućuju nove oblike identiteta zajednice i kolektiva te stimuliraju inovacije i renovacije velikog mjerila diljem Europe i drugih sredina. Doveli su do novih oblika znanja i duboke transformacije u kulturnim praksama, kao i do novih oblika komunikacije i kreativnosti.

Da bi se razumjeli kulturni susreti, potrebno je razumjeti povijest i značenje Europe i svijeta, od najranijeg perioda ljudskog naseljavanja do danas. Trajni procesi stvaranja identiteta unutar Europe i drugdje u osnovi su rezultat različitih formi kulturnih transformacija, sukoba i prilagodbi. Ti su procesi nastali pod utjecajem mnoštva faktora, uključujući komunikaciju, intelektualnu razmjenu, ideološki kontekst, tehnološke promjene, ekonomski razvoj, trgovinu, rat, okupaciju i političku konsolidaciju. Ti procesi susreta i migracije (ljudi, ideja, dobara i predmeta) imaju utjecaj kako na mikro razini života pojedinca tako i na makro razini ideologije i društvenih institucija.

HERA JRP traži projekte koji se bave općim povijesnim i teorijskim pitanjima koja su gore spomenuta, kao i projekte koji istražuju specifičnije i egzemplarne aspekte kulturnih susreta. Program nastoji istražiti fenomen kulturnih susreta u prostornim terminima (npr. kulturni susreti unutar geografskih okvira), jednako kao i u vremenskim terminima (npr. u suvremenom vremenu kao i u dugoročnim povijesnim perspektivama).

Europski istraživački kontekst, metodologija i dodana vrijednost

Dok postojeća istraživanja na području kulturnih susreta na individualnoj, nacionalnoj i regionalnoj razini nastoje osigurati značajno znanje, također postoji potreba za komparativnim i sintetizirajućim istraživanjima koja omogućuju transnacionalni istraživački programi kao što je HERA. Istraživanja tako velikih razmjera dozvoljavaju znanstvenicima da sakupe informacije, usporede rezultate, podijele metodologije i učine transfer znanja i stručnosti preko nacionalnih granica. Također, mogu potaknuti razvoj novih teorijskih pristupa koji mogu postaviti novi okvir za naše razumijevanje kulturnih i društvenih procesa na globalnoj razini.

Dublje razumijevanje kulturnih susreta ovisi, na poseban način, o znanju i stručnosti koje pružaju humanistička istraživanja. Kultura je povezana s nekim od najosnovnijih aspekata našeg jedinstvenog samorefleksivnog ljudskog postojanja: vrijednostima, vjerovanjima, društvenim praksama, jezikom, akumuliranim znanjem i zamišljanim ostvarenjima. Humanistika pruža jedinstveni uvid i znanje o tim područjima na višestruk način – kroz snažnu brigu o oblicima komunikacije i reprezentacije; kroz artikulaciju povijesnih perspektiva koje daju dubinu za razumijevanje; kroz detaljnu analizu ideja i njihovog društvenog učinka; kroz konstrukciju prikladnih alata za analizu kulturnih i umjetničkih praksi; te kroz sposobnost oblikovanja složenih fenomena u prostoru i vremenu.

U kontekstu metodologije, čini se da je jasno da pokušaj razumijevanja složenih uzroka i posljedica kulturnih susreta profitira od kombiniranih uvida komparativnih, multidisciplinarnih i interdisciplinarnih istraživanja u humanistici. Ako je prikladno, i druge se discipline mogu uključiti u projekt; međutim, projekti trebaju zadržati primarni fokus na humanistici. Također, projekti trebaju pokazivati kako njihov transnacionalni i (ako je moguće) multidisciplinarni / interdisciplinarni aspekt doprinosi dodanoj vrijednosti pretpostavljenog istraživanja na fundamentalan način; drugim riječima, trebaju pokazati kako je 'cjelina veća od sume dijelova'.

Potencijalna fokus područja:
- Kulturni susreti kroz vrijeme i prostor;
- Društvene i političke dimenzije kulturnih susreta;
- Prakse prevođenja, interpretacije i medijacije, u odnosu na kulturne susrete.

Više