djeca, mladi, najave

U bivšem kinu Grič kazalište Tvornica lutaka


vrijeme: 05.02.2011.
mjesto: Zagreb; bivše kino Grič, Jurišićeva 6
organizator: Tvornica lutaka

Matinejom 'Graška na zrnu kraljevne', a pod sloganom 'Sa špice na plac, sa placa u kazalište', u subotu, 5. veljače, na adresi nekadašnjeg kina Grič s radom će započeti kazalište za djecu Tvornica lutaka.

To je kazalište posljednjih šest godina lutalo od adrese do adrese, gostovalo po vrtićima, domovima kulture, bolnicama i školama, no sada je dobilo i svoju 'stalnu adresu', rekla je Hini jedna od voditeljica kazališta Petra Radin.

Za svečano obilježavanje početka rada na novim kazališnim daskama odabran je upravo 'Grašak na zrnu kraljevne' Anice Tomić jer je riječ o najnagrađivanijoj predstavi toga kazališta. Prva je predstava, 5. veljače u 11 sati besplatna pa građani mogu rezervirati karte na web stranici kazališta www.tvornicalutaka.hr.

Otvorenje Tvornice lutaka u kinu Grič bit će i prilika da se predstavi novi ravnatelj Mario Kovač koji će taj dvogodišnji mandat preuzeti od Leona Lučeva.
U programu novog ravnatelja su ekološke teme pa su tome prilagođene i teme dviju novih predstava, čija se premijera predviđa u travnju.

Prva je predstava o vodi dok je druga mjuzikl za djecu koji govori o zaštićenim životinjama, kao što su primjerice bjeloglavi sup ili čovječja ribica.

Iako Tvornica lutaka radi predstave za djecu u dobi od 4 do 11 godina, voditelji kazališta planiraju i povremene 'izlete' u predstave za odrasle. Jedna takva trebala bi biti i predstava s tzv. seksi lutkama na napuhavanje 'Google translater ili nesporazum', po tekstu Danijele Stanojević Majerić, a u režiji Marija Kovača. Riječ je o svojevrsnoj kazališnoj sapunici koja će svakog prvog četvrtka u mjesecu donositi nove zgode likova iz predstave.

U proteklih šest godina Tvornica kulture napravila je 12 predstava, a već osam godina ima i svoj festival na otoku Zlarinu, rekla je Radin napominjući kako je upravo sa zlarinskog festivala potekla i ideja da svu svoju kreativnost pretoče u kazalište.

Tvornica lutaka privatno je kazalište, nema stalnog ansambla, a svi glumci su honorarci.
(Hina

(M.K., 28.01.2011)