Preskočite na glavni sadržaj

'Doktrina šoka' u KIC Art kinu

Dokumentarna ekranizacija knjige Naomi Klein koja ističe vezu između šok taktike i nametanja neoliberalnog eksploatacijskog sustava, ‘Doktrina šoka’, u režiji Mata Whitecrossa i Michaela Winterbottoma, moći će se od 9. do 15. veljače pogledati u kinu Kulturno informativnog centra u Zagrebu.
vrijeme: 09.02.2012.
mjesto: Croatia
url: http://www.kic.hr/kino.php

Naslov originala: The Shock Doctrine
dokumentarni, (Velika Britanija, 2009.)
Uloge: Ewen Cameron, Janine Huard, Naomi Klein
Režija: Mat Whitecross, Michael Winterbottom
Scenarij: Naomi Klein
 
Angažirani dokumentarac snimljen prema kultnoj knjizi Naomi Klein razotkriva kako današnji kapitalizam djeluje na cijele nacije i njihovo osiromašivanje. U knjizi 'Doktrina šoka' Naomi Klein optužuje američke i ostale kapitalističke moćnike da koriste ratove i prirodne katastrofe da bi svim zemljama nametnuli neoliberalni ekonomski sustav u kojem se uz pomoć privatizacije i kresanja socijalnih prava ekonomski uništavaju, potčinjavaju i izrabljuju društva i pojedinci.

Ono po čemu je knjiga specifična jest paralela između 'šok taktike' kod mučenja i šok taktike u ekonomskoj politici. Dobar primjer za to su eksperimenti CIA-e s elektroškovima, uskraćivanjem sna i i izolacijom osumnjičenika, jer takva istraživanja dobro pokazuju kako se šokovima slama otpor zarobljenika i potčinjava tuđoj volji.

I kao što je poslije mučenja pojedinac 'spreman' na suradnju, tako je i društvo nakon ratova, prirodnih katastrofa i terorističkih prijetnji podložno manipulaciji. Moćnici onda mogu nametnuti svoje šok mjere kojima se privatiziraju javna dobra, otpuštaju ljudi, krešu nadnice i davanja i slično.