Preskočite na glavni sadržaj

Novi film Milča Mančevskog u kinu 'Europa'

'Majke', novi film Milča Mančevskog, dobitnika Zlatnog lava za film 'Prije kiše', dolazi na program kina Europa u četvrtak, 9. veljače. U filmu Mančevski miješa dvije fiktivne i jednu dokumentarnu priču te stvara lijep, ali ujedno bolan i iskren portret suvremene Makedonije.
vrijeme: 09.02.2012.
mjesto: Vienna, Austria
url: http://de.wikipedia.org/wiki/Schlosstheater_Sch%C3%B6nbrunn

Nakon velikog uspjeha njegovog filma ‘Prije kiše’, dobitnika glavne nagrade festivala u Veneciji - Zlatnog lava, nominacije za Oscara za najbolji film na stranom jeziku te brojnih drugih nagrada, makedonski redatelj Milčo Mančevski svoj najnoviji film ponovo donosi kroz formu tri priče.

Dvije devetogodišnje djevojčice prijavljuju policiji seksualnog manijaka, iako ga nikada nisu vidjele. Optužuju nevinog čovjeka. Trojica filmaša upoznaju se s jedinim stanovnicima napuštenog sela, starijim bratom i sestrom, koji su prije mnogo godina prestali komunicirati jedno s drugim. U malom gradu pronađena su tijela umirovljenih čistačica koje su bile silovane, a potom zadavljene. Rezultati DNK analize vode do novinara, koji je izvještavao o ovim ubojstvima. Da li on to ubija noću, a po danu piše? Tri dana nakon njegova uhićenja, pronađen je u svojoj ćeliji, s glavom u kanti vode. Radi li se o samoubojstvu ili ubojstvu? Svaka priča je istinita. Ali samo jedna je stvarna.

Zanimljiva struktura filma u kojoj se fikcija pretvara u pravi dokumentarac čini film još napetijim i kontroverznijim. Kroz 'Majke' - nehajne, pune ljubavi, odsutne, ubijene, monstruozne - Mančevski crta mnoga lica ljudske tragedije i radosti.