Preskočite na glavni sadržaj

Skup o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti

'Poučavanje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti' državni je stučni skup, koji se održava od 25. do 27. siječnja. Sudjeluju domaći i međunarodni stručnjaci koji će učiteljima i nastavnicima dati smjernice o tome kako poučavati o holokaustu, upoznati ih s postignućima te im u radionicama dati primjere pristupa toj temi kako bi ih mogli primjeniti u nastavi. 
vrijeme: 25.01.2012.
mjesto: Ljubljana, Slovenia
url: http://www.scca-ljubljana.si/

Skup koji se održava 9. godinu namijenjen je učiteljima i nastavnicima povijesti, etike, vjeronauka, filozofije, sociologije, hrvatskoga i stranog jezika, a organizira ga Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvom kulture i Yad Vashemom iz Izraela. Osim u Zagrebu skup se održava i u Spomen-području Jasenovac.
 
Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović zauzeo se da svaki nastavnik i učitelj dobije temeljnu edukaciju o holokaustu, istaknuvši da nije dovoljno učinjeno u odgoju i obrazovanju mladih o tom zločinu. Nastojat ćemo kao Agencija u kurikulum uvrstiti pitanje holokausta ali ne samo u nekim razredima i predmetima, već da to postane temljeni vrijednosni pristup u odgojno obrazovnim sastavnicama, kazao je Filipović koji je zadovoljan što sve veći broj škola ima interes za tu temu.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović drži da je važno podsjećati na žrtve holokausta, na taj najveći zločin u povijesti čovječanstva, jer to dugujemo stradalima. Upozorio je kako se može čitati i da se holokaust minimalizira, minorizira pa čak i negira, istaknuvši kako je najbolji odgovor na takve tendencije obrazovanje. U okviru toga Ministarstvo planira uvesti novi predmet, odgoj za demokratsko građanstvo, koji će podići poučavanje o tom najmračnijem periodu čovječanstva na višu razinu.
 
Najavio je i da će se s izraelskim centrom za edukaciju o holokaustu Yad Vashemom nakon niza godina suradnje, među kojima je i organizacija današnjega skupa, potpisati memorandum o razumijevanju kojim će se dodatno poduprijeti sve aktivnosti i programi vezani za temu holokausta u RH.
 
Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić također drži da se istina o holokaustu ne smije zaboraviti i zanemariti. Stoga se zauzela da se postojeći školski programi nadopune domaćim i stranim piscima senzibiliziranima za temu holokausta, kao što su Imre Kertesz te Slobodan Šnajder, Daša Drndić i dr. Kroz nove medije i druge tipove umjetnosti potrebno je prenositi svjedočanstva i znanja o holokaustu, kazala je ministrica.
 
Izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Zrinka Vrabec Mojzeš drži da Hrvatska ulaskom u EU treba prihvatit vrijednosni sustav te zajednice i pitanje o holokaustu ugraditi u obrazovanje generacije koje dolaze. Istaknula je kako je puno mladih ostalo uskraćeno za istinu o holokaustu, dok dio nije ni upoznat sa zločinačkim ustaškim režimom. Zauzela se, citirajući predsjednika Josipovića, za utvrđivanje jedne povijesne istine koja će se poučavati a kako se istina o holokaustu ne bi zaboravila.
 
Veleposlanik Države Izrael Yosef Amrani govorio je o suočavanje s poviješću u vremenima promjene te upozorio na važnost sjećanja u društvima pri čemu važnu ulogu imaju politička vodstva zemalja koja bi to trebala poticati. S tim u vezi je izrazio je zadovoljstvo što se, kako je rekao, u nas "osjeća promjena u zraku" te istaknuo važnost napora za bolje obrazovanja a kako bi se tim putem došlo do ljudi. Osvrnuo se na trend među "pseudo intelektualcima" koji pitaju zašto se toliko govori o holokaustu, ocjenivši da pitanje toga masovnog zločina nije samo židovsko pitanje već pitanje čovječanstva. Ubijanje je ubijanje, kao i kod Jasenovca i Bleiburga, ocijenio je Amrani.
 
U radnom dijelu skupa o povijesti hrvatskih Židova od emancipacije do kraja Drugog svjetskog rata govorit će Naida-Mihal Brandl (Filozofski fakultet), o zločinačkom karakteru NDH Ivo Goldstein (Filozofski fakultet), a svjedočanstvo preživjelog iz Auschwitza iznijet će Oleg Mandić.
 
O poučavanju o holokaustu u Engleskoj trebala bi govoriti Emma O'Brien s Instituta za obrazovanje Sveučilišta u Londonu, dok je Loranda Miletić, iz Agencije za odgoj i obrazovanje govorila o poučavanje o holokaustu u Hrvatskoj te suradnja s međunarodnim organizacijama. Chava Baruch ( Yad Vashem, Izrael) govorila je o suočavanju Židova s modernim vremenima. (Hina)
 
Opširnije