Preskočite na glavni sadržaj

Zbor iz Beograda nastupa u Karlovcu na proslavi SKD 'Prosvjeta'

Kulturno-vjerski događaj Svetosavska akademija održat će se u subotu u karlovačkome Gradskom kazalištu "Zorin domu" u organizaciji karlovačkog pododbora Srpskoga kulturnog društva "Prosvjeta" i karlovačke Srpske pravoslavne općine, a nastupit će Prvo beogradsko pjevačko društvo, najavljeno je na konferenciji za novinare. 
vrijeme: 28.01.2012.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.lzmk.hr/

Sveučilišni glazbeni pedagog prof. Aleksandar Radivojević rekao je da će program pjevačkog zbora iz Beograda biti "vrhunski kulturni događaj crkvene i svjetovne zborske literature". Dodao je da zbor djeluje neprekidno od 1853. godine njegujući bogatu srpsku narodnu tradiciju.
 
Zborom su, među ostalima, ravnali Josif Marinković, Davorin Jenko, Stevan Mokranjac te Lovro pl. Matačić, koji su ga, rekao je prof. Aleksandar Radivojević, "digli u sam vrh europske i svjetske kvalitete koju i danas drži Ruskinja Svetlana Vilić".
 
Zbor će sudjelovati i u nedjelju u svetoj arhijerejskoj liturgiji u pravoslavnoj crkvi sv. Nikole u Karlovcu.
 
Svetosavska akademija održava se u počast svetom Savi, prvome srpskom arhiepiskopu iz 13. stoljeća, čijim je ustoličenjem 1219. godine utemeljena i samostalna (autokefalna) Srpska pravoslavna crkva. (Hina)