izložba

Jelka Miš - život posvećen baštini


vrijeme: 29.12.2010. - 29.03.2011.
mjesto: Dubrovnik; Dubrovački muzeji - Etnografski muzej, Žitnica Rupe
organizator: Dubrovački muzeji - Etnografski muzej

Izložba pod nazivom 'Jelka Miš - život posvećen baštini', autorice Branke Hajdić, otvara se u srijedu, 29. prosinca, u 18 sati, u Etnografskom muzeju u Dubrovniku. Riječ je o prvoj prezentaciji društvenog doprinosa konavoske učiteljice koja je cijeli život posvetila prikupljanju vezova i podučavanju vezilja. Na temelju njene ostavštine je osnovan Etnografski muzej u sklopu Dubrovačkih muzeja. Izložba traje do 29. ožujka 2011.

Etnografski muzej u Dubrovniku posjeduje zbirku od preko 2500 predmeta koje je poklonila učiteljica Jelka Miš. Svoju je zbirku počela sakupljati kao mlada učiteljica 1895. u selu Mrcinama, današnja Dubravka u Konavlima. Prvo prikuplja konavoska veziva i nošnju, potom puna tri decenija ona putuje prostorima bivše države proučava i sakuplja narodno vezivo.Na licu mjesta pravi skice, koje kasnije precrtava u obliku tehničkog crteža.

Od svoje skromne učiteljske plaće otkupljuje vrlo vrijedne primjerke koji ubrzano nestaju na terenu. U njezinoj zbirci nalaze se unikatni primjerci konavoskih pokrivača, posljednje upotrebe glasovite renesansne dubrovačke čipke point de Raguse, kao i primjerci konavoskog sviloveza iz 18. i 19.stoljeća Etnografska ostavština Jelke Miš sastoji se od zbirke narodnih nošnji s područja Dubrovnika, Hrvatske i susjednih zemalja. U etnografskoj zbirci osim originalnih predmeta, fragmenata veza nalazi se i preko 1000 uzornika veza s tradicijskog ruha koje je skupa sa svojim učenicama izradila u Općinskom ateljeu za narodno vezivo u svojoj kući iz koje se izlazilo na zidine.

Donacijom svoje zbirke omogućila je osnivanje Etnografskog odjela dubrovačkog Narodnog muzeja 1932.godine. Izuzetno nadarena neumorno je podučavala, radila nacrte i izrađivala predmete visokih umjetničkih dometa crpeći znanje u narodnoj tradiciji.

Izvor: www.mdc.hr

(I.P., 28.12.2010)