nagrada

Ivan Antolčić dobitnik ULUPUH-ove nagrade za 2010.


organizator: ULUPUH - Hrvatsko udruženje likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti

Scenograf i ilustrator Ivan Antolčić dobitnik je velike ULUPUH-ove nagrade za životno djelo 2010., najboljom izložbom ULUPUH je proglasio 'Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909.-2009.', a nagradu za najboljeg mladog umjetnika osvojio je Luka Jelušić.

U obrazloženju nagrade za životno djelo, dobitnik Ivan Antolčić opisuje se kao jedan od najplodnijih i najnagrađivanijih hrvatskih ilustratora, napose dječjih knjiga. Izložba 'Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909. - 2009.', u organizaciji ULUPUH-a, ocijenjena je 'kompleksnim projektom koji je od 22. prosinca 2009. do 22. siječnja 2010. realiziran u pet izložbenih cjelina, te obilježio stogodišnjicu struke scenografa i kostimografa'. 'Brojem i značajem predstavljenih autora i izložaka, kao i rasponom vremenskog razdoblja koje obuhvaćao, ovaj je projekt prvi takve vrste i najveći do sada u Hrvatskoj', stoji u obrazloženju.

Nagrada za najboljeg mladog umjetnika pripala je agronomu Luki Jelušiću koji je iskazao izuzetan 'umjetnički talent u oblikovanju vrtova ili parkova'.
 
Na svečanosti u Staroj gradskoj vijećnici u povodu šezdesete godišnjice Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) 29. prosinca uručit će se i ULUPUH-ovo godišnje priznanje za poseban doprinos ugledu udruge. Priznanje će biti uručeno Fedoru Kritovcu za knjigu 'Otkrivanje grada' kojom je objedinio višedesetljetno istraživanje urbanih fenomena u Zagrebu.
 
Počasnim članovima ULUPUH-a ove će se godine proglasiti Ivanku Reberski, povjesničarku umjetnosti i znanstvenu savjetnicu u mirovini te Mikicu Maštrović, voditeljicu Grafičke zbirke NSK.
(Hina

(M.K., 22.12.2010)