obljetnica, proslava

U spomen na Vladu Vlaisavljevića


vrijeme: 17.12.2010. - 18.12.2010.
mjesto: Jastrebarsko
organizator: Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom / Jastrebova družina

Veliki hrvatski pjesnik, rođeni Jaskanac Vlado Vlaisavljević, dobit će ovih dana u svom gradu priznanje i počast koji mu već dugo pripadaju. U petak, 17. prosinca, održat će se Večer Vlade Vlaisavljevića, dok će se u subotu, 18. prosinca, na njegovu rodnu kuću postaviti spomen-ploča.

Vlado Vlaisavljević rođen je u Jastrebarskom 1900. pa se ove godine obilježava 110. godišnjica njegovog rođenja. Književno-glazbena večer održat će se u Gradskoj kavani Jastrebarsko u petak, 17. prosinca u 19 sati. Vlado je većinu svojih pjesama napisao baš u jaskanskoj kavani, koja se u njegovo vrijeme nalazila na mjestu današnje Narodne knjižnice i čitaonice. Poetiku Vlade Vlaisavljevića dočarat će akademski glumci Franjo Kuhar i Bruno Krčelić, dok će crtice iz njegovog života prisutnima prenijeti prvaci Gradskog kazališta Jastrebarsko Borka Lučić i Vladimir Rađenović.

U glazbenom dijelu večeri nastupit će mladi jaskanski kantautor Ivan Škrabe kojeg je u tajne gitare uputio Vladin nećak, pokojni Dado Vlaisavljević. Prava muzička poslastica bit će i nastup dua Copy Paste kojeg čine Nikola Hrković i Ivan Bajsar na saksofonu i gitari, a izvodit će popularne melodije u swing/jazz stilu. Osvrt na poeziju i život Vlade Vlaisavljevića dat će jaskanski komparatist književnosti, pisac i dramatičar Nino Škrabe, a program će voditi Ljiljana Meštrić.

Svi koji se ovaj petak upute u Gradsku kavanu prisustvovat će i predstavljanju vrijednog kalendara sa starim razglednicama Jaske i prigodnim tekstovima slavnih pisaca, u izdanju jaskanskog ogranka Matice i Jastrebove družine.

U počast Vladi Vlaisavljeviću otkrit će se spomen-ploča na njegovoj rodnoj kući, u subotu, 18. prosinca, u 11 sati ujutro. Tom značajnom događaju prisustvovat će članovi obitelji Vlaisavljević

(I.P., 16.12.2010)