Preskočite na glavni sadržaj

Najbolji hrvatski F.I.L.M. u 2011: 'Kotlovina' Tomislava Radića

Film 'Kotlovina' redatelja Tomislava Radića, po izboru internetskog časopisa F.I.L.M. i Udruge Artikul, proglašen je najboljim hrvatskim filmom u 2011. godini te mu je dodijeljen naslov F.I.L.M. magnet 2011.
vrijeme: 16.01.2012.
mjesto: Zagreb
 
Film je snimljen u produkciji Kinorame i Propelera (Slovenija) te prikazan na prošlogodišnjem Festivalu igranog filma u Puli i u hrvatskim kinima.

Detalji o filmu:

Redatelj: Tomislav Radić
Uloge: Melita Jurišić, Igor Kovač, Mirela Brekalo Popović, Draško Zidar, Suzana Nikolić, Ivica Jončić, Boris Buzančić, Bruna Bebić Tudor, Goran Navojec, Nada Dubotić, Anja Šovagović Despot, Filip Križan, Hrvoje Zalar, Iskra Jirsak, Mirela Videk, Tena Tadić, Luka Sušić, Lojz Hučić, Nina Erak-Svrtan, Ana Marija Vrdoljak, Mirta Zečević, Sunčana Zelenika Konjević, Jasna Palić Picukarić, Marko Torjanac
Scenarij: Tomislav Radić
Kamera: Vedran Šamanović
Glazba: Siniša Leopold
Montaža: Maja Filjak Bilandžija
Scenograf: Mladen Ožbolt
Kostimograf: Željka Franulović
Ton: Frano Homen, Davor Omerza
Trajanje: 120 min.
Produkcija: Korugva
Film je posvećen snimatelju Vedranu Šamanoviću.

Obrazloženje nagrade:

Film uvjerljive priče, dosljednih likova (uključujući i epizode), znakovito komponirane mizanscene i kadrova, nadahnute glumačke interpretacije. Ladanjsko okupljanje rodbinski povezanih obitelji u složenoj mreži odnosa i dubokoj vremenskoj perspektivi rezultira napetošću koju rasterećuju humoristični detalji. Dijalozi su uobličeni po mjeri i najmanjeg učesnika u radnji, a kulminiraju scene u kojima više likova istovremeno komunicira u konvencionalnom žamoru iz kojeg izbijaju konfliktne teme.

Od početne konvencije odnosa, Radić kao scenarist i redatelj svoje likove dovodi u situaciju u kojoj konvencija puca, u kojoj se razvijaju zapretani konflikti i eskaliraju u rušenju konvencije i otvorenom sukobu, u kojem padaju rodbinske i civilizacijske maske. Uz pojedinačne, film interpretira i neke nacionalne komplekse i stavlja ih u internacionalni odnos.

Radić je majstor u stvaranju i kreativnom korištenju atmosfere obiteljske zbrke u kojoj se samo naizgled ne zna što se događa i kamo sve to vodi.

Izbor: Robert Jukić, filmski kritičar
Obrazloženje: Ada & Robert Jukić
Uredništvo internet časopisa F.I.L.M. na web stranici www.film-mag.net
Udruga ARTIKUL

Dodjela nagrade F.I.L.M.magnet

Nakon sedam godina Dodjele Nagrade koja je podrazumijevala susret s nagrađenima i uručivanje brončane skulpture, uz ceremoniju koja nije uključivala 'crveni tepih', ali je ipak imala obilježja formalne svečanosti, ove se godine Nagrada objavljuje i dodjeljuje putem Interneta!

Stjecajem okolnosti ovogodišnji dobitnik, kao dobitnik jednog od prethodnih FILM-mag.neta, već ima brončanu skulpturu 'veliko F', rad akademske kiparice Vesne Planinc, pa će biti relativno 'bezbolan' prijelaz iz stvarnosti  u virtualnost, u kojoj priznanje jednako vrijedi.