Preskočite na glavni sadržaj

Umjetnici iz Hrvatske i svijeta u Tajlandu

U tajlandskom gradu  Chiang Maiju krenuo je međunarodni, multikulturalni i multimedijalni likovni projekt 'Iste kiše, isti vjetar/The same rain, the same wind', uz sudjelovanje autora iz Hrvatske i svijeta a kustos projekta je Eugen Borkovsky.
mjesto: Tajland;
Inicijatori i organizatori su Udom Chimpukdee u Tajlandu i Burhan Hadžialjević iz Hrvatske, a kustos u Tajlandu je Milenko Prvacki. Domaćin manifestacije je Faculty of Fine Arts sveučilišta u Chiang Maiju.

'Projekt želi pokrenuti širi, planetarni kontekst svrhe i utjecaja likovnog i multimedijalnog stvaralaštva, više grupa umjetnika suočenih likovnim i multimedijalnim radovima u obliku paralelnih ili grupnih kreativnih slaloma', obrazlaže Borkovsky.

'Koliko god doživljavamo naš planet velikim, on je jedini kojim raspolažemo, na njemu smo svi vrlo bliski i ovisni jedni o drugima. Iste kiše padaju i isti vjetar puše i ovdje i tamo. Postoji bojazan da je politička globalizacija postala maska za eksploataciju i monetarno ugnjetavanje dijelova zemaljske kugle koji imaju drukčiji pristup, stav, vjerovanja i uvjerenja. Ova umjetnička globalizacijska smotra trebala bi iznjedriti bolje međusobno razumijevanje uz nenametanje stavova, ideja i oblika života”, napominje kustos.

Autori će u Tajlandu tijekom siječnja napraviti radove za izložbu na licu mjesta, čije je otvorenje 1. veljače. Tijekom 2013. autori iz Tajlanda, Singapura i ostalih zemalja trebali bi gostovati u Istri, uz sličan scenarij. Zasad je prijavljeno 40-ak autora iz svijeta, uključujući i Hrvatsku, te 30 autora iz Tajlanda i Singapura.

Iz Hrvatske, osim Burhana Hadžialjevića (instalacija) i Eugena Borkovskog Vodopiveca (skulptura i objekti), sudjeluju i Ivo Ćorković i Bojan Šumonja (slike), Ivan Valušek (skulptura), Hassan Abdelghani (fotografija) te Robert Pauletta (multimedija). Bit će predstavljeni i radovi autora kroz projekcije njihovih radova. Iz Hrvatske to su Katja Restović - videorad i Žak Valenta - video plesnog performansa.
Izvor: Glas Slavonije