izložba

Ljubo Babić - Antologija


vrijeme: 14.12.2010. - 10.04.2011.19,00
mjesto: Zagreb; Moderna galerija, Andrije Hebranga 1

U utorak, 14. prosinca, u 19 sati, u Modernoj galeriji u Zagrebu, otvara se retrospektivna izložba Ljube Babića (Jastrebarsko 1890. – Zagreb 1974). Izložba ostaje otvorena do 10.travnja 2011.

Ljubo Babić (1890. – 1974.) slikar, scenograf i kostimograf, grafičar, likovni pedagog i kritičar, povjesničar umjetnosti, muzealac, književnik, urednik bio je u razdoblju između dva rata jedna od središnjih osobnosti hrvatske likovne scene. Njegovi su stavovi, zahvaljujući širokom spektru djelovanja i velikoj osobnoj ambiciji, često presudno utjecali na obilježja nacionalne umjetnosti toga vremena.
 
Razvijenom sviješću o potrebi uključivanja hrvatske umjetnosti u suvremeni europski kontekst i stvaranja specifičnog likovnog izraza kojim bi hrvatska umjetnost dala prinos europskoj umjetnosti, te svojim djelovanjem, Babić je dao nezaobilazan pečat hrvatskom umjetničkom životu prve polovice 20. stoljeća. Također je bio sukreatorom zlatnih godina zagrebačkog kazališnog života u trećem i četvrtom desetljeću 20. stoljeća.
 
Bio je prvi kustos Moderne galerije u Zagrebu (1919) i autor njezina inauguralnog postava. Niz godina bio je i direktor Strossmayerove galerije starih majstora HAZU (od 1947), a priredio je nekoliko izuzetno značajnih izložbi (među njima su i Kulturno historijska izložba grada Zagreba (1925) i Sto godina hrvatske umjetnosti (1935). Složenost opusa predstavljanja Babićeva stvaralaštva razlog su što je od posljednje velike retrospektive prošlo više od trideset godina. MG projektom čija je priprema započela tijekom 2009. nastoji podsjetiti na dimenzije njegova udjela u razvitku hrvatske kulture i umjetnosti.
 
Kako svako pojedino od područja Babićeve djelatnosti nesumnjivo zaslužuje zasebnu monografsku obradu izložba će prikazati: slikarstvo, grafiku, crteže, scenografiju te pedagošku i publicističku djelatnost te teorijske rasprave. Za obradu pojedinih segmenata njegova opusa MG je okupila autorski tim u sastavu: Ivanka Reberski, Libuše Jirsak, Lada Bošnjak i Biserka Rauter Plančić.
 
Ciljem retrospektivne izložbe Ljube Babića bit će pregled, prikaz i analiza jednog od najplodnijih stvaralačkih opusa hrvatske kulturne povijesti. Izložbenoj građi bit će priključena i dokumentarna sekcija temeljena na izvornoj arhivskoj građi. Osim građe iz Moderne galerije na izložbi će biti zastupljena Babićeva djela iz fundusa: Muzeja suvremene umjetnosti, Kabineta grafike HAZU, Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Umjetničke galerije u Splitu, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Galerije likovnih umjetnosti u Osijeku, Gradskog muzeja u Varaždinu i drugdje te privatnih zbirka u zemlji i inozemstvu.

(M.K., 10.12.2010)