Preskočite na glavni sadržaj

Zbornik radova 'Hrvati i Ilirske pokrajine'

U organizaciji Sveučilišta u Zadru i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Akademijinom Zavodu za povijesne znanosti u Zadru održano je predstavljanje zbornika radova 'Hrvati i Ilirske pokrajine (1809.-1813.) - Les Croates et les Provinces Ilyriennes (1809.-1813.)'. Ovaj je zbornik rezultat radova 48 znanstvenika održanih na istoimenom međunarodnom znanstvenom skupu u listopadu 2009. godine u Zagrebu i Zadru.
vrijeme: 21.12.2011.
mjesto: Zadar
url: http://www.hazu.hr

Dvojezični zbornik 'Hrvati i Ilirske pokrajine (1809.-1813.) - Les Croates et les Provinces Ilyriennes (1809.-1813.)' podijeljen je u tri dijela. Prvi naslovljen „Francuzi i Hrvati u osvit 19. stoljeća" čini 13 radova, drugi 'Ustroj i djelovanje Ilirskih provincija' čini 11, te treći 'Francuski doprinos modernizaciji Hrvatske' čini 19 radova. 

Zbornik su predstavljali prof. dr. sc. Josip Faričić, profesor Odjela za geografiju i jedan od prorektora zadarskog sveučilišta, akademik Franjo Šanjek i prof. dr. sc. Mithad Kozličić, predstojnik Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru.
 
Nakon dobrodošlice posjetiteljima i predstavljačima dr. sc. Zlatka Begonje, ravnatelja Zavoda, Josip Faričić je kazao kako govoreći o razdoblju francuske vladavine na našim prostorima na umu valja imati širi europski kontekst.
 
- Znanstvenici su na ovom skupu i u ovom zborniku imali priliku razmijeniti svoje ideje i spoznaje o francuskoj upravi na ovim prostorima i njezinim posljedicama. Mi koji smo sudjelovali na skupu u Zadru usredotočili smo se na prostor Dalmacije. Valja kazati kako nije potrebno idealizirati tadašnje razdoblje i događaje s periferije Napoleonovog imperijalnog sustava. Val modernizacije nije na ovim prostorima bio poput tsunamija, već više sitno uzburkavanje površine društvenog i gospodarskog sustava. Modernizacija je imala i negativne posljedice. Primjerice, ukinuto je dominikansko sveučilište u našem gradu, kazao je Faričić istaknuvši kako je nakladnik zbornika, HAZU ovom prilikom okupio respektabilan znanstvenički tim.
 
- Francuzi koji su na ove naše prostore došli kao kolonizatori napravili su puno toga dobroga. Primjerice, izgradili su sustav komunikacija koji će kasnije u preporodno doba pomoći u integraciji hrvatskog nacionalnog prostora. Osim toga, pored talijanskog u upravu su uveli i hrvatski jezik. Vrlo je bitno i pitanje Dubrovačke republike. Naime, maršal Marmont je, kojeg Francuzi zbog toga što je mislio svojom glavom ne vole ni danas, suprotno Napoleonovoj preporuci da Republiku formalno sačuva, ukinuo Dubrovačku republiku i njen teritorij pripojio Dalmaciji. Pitam se što bi od Boke do Stona danas bilo Hrvatsko da on nije tako postupio. Nadalje, Napoleonov Građanski zakonik imao je značajnu ulogu u izgradnji hrvatskog pravnog sustava. Pokrenute su prve novine na hrvatskom jeziku - Kraljski Dalmatin. U ovoj prigodi valja podsjetiti i na duge i mnogostruke odnose Francuza i Franaka s Hrvatima još od srednjeg vijeka i osnivanja hrvatske nacionalne države, istaknuo je, kazavši kako su skup i radovi iz zbornika obogatili našu društvenu, kulturnu i političku povijest, akademik Šanjek. (Izvor: Zadarski list)