Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje Igora Kuduza u Laubi

U zagrebačkoj Laubi, danas, 20. prosinca, u 21 sat, u sklopu pratećeg programa izložbe Brune Pogačnika 'The Magic is gone (But the Filth is still there)',  održat će se prezentacija projekta Igora Kuduza 'Photo-spam / Created Accidentally. Distributed Intentionally'.
vrijeme: 20.12.2011. 21,00
mjesto: Sarajevo, Mostar (Bosnia and Herzegovina)
url: http://www.hdpisaca.org/
Fotografije u Foto-žurnalima nemaju imperativa ni zahtjeva. Ne moraju biti dobre, ni tehnički ni artistički. Ne moraju imati određeni definirani vizualni jezik. Mogu zaista biti bilo kakve. Ionako će vjerojatno biti obilježene činjenicom da sam ih ja fotografirao i rukovođen nekim konceptom odabrao u serije. Ništa im drugo nije potrebno. Naprosto, sve fotografije, snimljene bilo kada i bilo gdje postaju mogući izvor nove mail poruke.

Taj ultrademokratičan karakter je možda i najveći pomak u odnosu na promišljanje o fotografijama koje čine 'ozbiljne' radove 'visoke umjetnosti' izlagane u galerijama. Oslobađajući je, neopterećen i jednostavno uzbudljiv... Proces mi je kudikamo važniji od samih fotografija. Konačno je ovdje fotografija samo i isključivo medij, primaran je čin slanja neželjene pošte, repetativno anonimno obraćanje.

Volio bih da su žurnal-fotografije čim anonimnije. Poput mnogih fotografija koje godinama dobivam od pravih mailspamera sa 'egzotičnih' servera. Oduvijek sam volio dobivati takvu poštu te možda i tu dijelom leži motivacija da i sam pokrenem sličnu akciju. Samo puno bezrazložniju. Kako cijela akcija nema neki artikulirani razlog tako ni serije fotografija ne slijede neki artikulirani kôd i slijedom toga, posve je nevažno koliki će broj ljudi to vidjeti i u kakvom sam odnosu sa njima i postoji li odnos uopće.

Primalac/gledalac ne zna kada su te fotografije snimljene, kojim povodom i uopće dobar dio biografije koju svaka fotografija ima biva anulirana virtualnim pojavljivanjem u inboxu ili na portalu. Jedina navigacija je adresa pošiljatelja i eventualno naslov koji nužno i ne treba puno pomoći u iščitavanju. Kako to sa spamerima obično i biva, njihova pošta dolazi i ne dolazi, sasvim nepredvidljivo. Tako se upravo Foto-žurnali vraćaju svom domicilnom mediju, e-mailu. Doduše, facebook portal će ostati kao storage server stalne izložbe ali mail-akcija se nastavlja...Igor Kuduz

Igor Kuduz rođen je u Zagrebu 1967. 1995. diplomirao na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. U svom radu većinom koristi fotografiju. 90-tih koristi uvećane presnimake iz časopisa u foto-objektima i instalacijama. Zadnjih godina koristi instant-fotografiju i realizira serije fetiš fotografija. Izlagao na izložbama i video festivalima u Zagrebu, Splitu, Ljubljani, Clermont-Ferrandu, Bonu, Budimpešti, Berlinu, Aachenu, Dessau, Tirani, Kairu, Trstu, New Yorku...1993. godine dobitnik Rektorove nagrade i Male nagrade Galerije Dante na izložbi Nova hrvatska umjetnost, Moderna galerija.

Od 1995. vodi uspješan studio za vizualne komunikacije specijaliziran u oblikovanju knjiga i korporativnom dizajnu. Surađuje sa većim brojem kulturnih institucija, galerija i muzeja na izložbenim projektima i oblikovanju publikacija i vizualnih identiteta. Surađuje na izdavačkim projektima sa uglednim međunarodnim kulturnim institucijama: Museum of Modern Art New York (MoMA); časopis za suvremenu fotografiju Camera Austria, Beč; Centre Georges Pompidou, Pariz; Ludwigsmuseum, Budimpešta, Goethe-Institut..

2007. realizira kustoske koncepcije 'Volimo li gledati druge ljude?', izložbe suvremene hrvatske fotografije u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu te retrospektivnu izložbu  '50'60'70'80'90'00, slikara-grafičara Ante Kuduza u Gliptoteci HAZU, Zagreb. 2008. upisao postdiplomski studij vizualnih komunikacija i tipografije na Akademiji likovnih umjetnosti i oblikovanja u Ljubljani, Slovenija.