Preskočite na glavni sadržaj

Split: pronađeni sarkofazi iz rimskog doba

Arheolozi Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu su na Rižinicama, lokalitetu između Solina i Klisa, pronašli dva kamena sarkofaga za koja je utvrđeno da potječu iz rimskog razdoblja iz 1. ili 2. stoljeća nakon Krista, izjavio je ravnatelj tog muzeja Tomislav Šeparović.
mjesto: Split
url: http://www.mhas-split.hr
Po njegovim riječima jedan od sarkofaga je ukrašen znakovljem iz rimskog razdoblja, odnosno znakom boga Merkura, a na sarkofazima su još primjetni i znakovi erota, odnosno bogova ljubavi iz rimskog razdoblja.

'Ta dva sarkofaga imaju izvanrednu arheološku važnost i postupit ćemo po naputcima Konzervatorskog odjela u Splitu kako bismo ih zaštitili u zimskom razdoblju od nepovoljnih klimatskih uvjeta', kazao je Šeparović za Hinu.

Također je rekao kako je u sarkofazima pronađena i zlatna nit koja upućuje da je u njima bila pokopana bogatija osoba.

'U sarkofazima smo pronašli i kosti koje će istražiti forenzičari i utvrditi iz kojeg razdoblja potječu', kazao je Šeparović. Ističe kako su ti sarkofazi jamačno doživjeli prenamjenu u srednjem vijeku i, po dosadašnjim spoznajama, na lokalitetu Rižinicama mogli su biti upotrijebljeni vjerojatno u X. stoljeću.

'Rižinice su arheološki izvanredno važne i istraživanje na tom lokalitetu financira ministarstvo kulture, a mi u Muzeju posjedujemo ulomak koji upućuje da je hrvatski knez Trpimir stolovao na tom mjestu', rekao je Šeparović.
(Hina)