predstava

Koncert meksičkih skladatelja


vrijeme: 20.01.2004. - 20.01.2004.20 h
mjesto: Zagreb, Hrvatski glazbeni zavod
organizator: Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika

Odličan koncert s djelima za glas i glasovir meksičkih skladatelja

Večer meksičkih skladatelja

HRVATSKI GLAZBENI ZAVOD
utorak, 20. siječnja 2004. u 20 sati

organizacija: Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika

KATJA MARKOTIĆ, MEZZOSOPRAN
DANIJELA PETRIĆ, GLASOVIR

Carlos Guastavino (1914 - 1997)
Corderito / Janješce, milo
moje
Encantamiento / Ushićenje
Hallazgo / Otkriće
La Rosa y el Sauce / Ruža i vrba

(stihovi: Gabriela Mistral)

Salvador Moreno (1916 - 1999)
Nadie puede ser dichoso / Nitko ne može biti sretan

Poema (starinska pjesma)
Alba / Zora
(stihovi: F.Garcia Lorca)

Ernesto Elorduy (1853 - 1913)
Airam za glasovir

Manuel M. Ponce (1882-1948)
Mazurka za glasovir
Ultimo sueño / Posljednji san
Aleluya / Aleluja
(stihovi: Luis G. Urbina)

œ œ œ œ pauza œ œ œ œ

Manuel M. Ponce
Romanza de Amor
Ballada mexicana za glasovir
Soñó mi mente loca / Sanjala je moja luda glava
Insomnio / Izgubljen san
Adiós mi bien, adiós / Zbogom moje zlato, zbogom
Lejos de tí / Daleko od tebe
Espera
/ Očekivanje
(popularne meksičke pjesme, stihovi: Manuel. M. Ponce)

Katja Markotić (Zagreb, 1954) - mezzosopran - temelje vokalne naobrazbe stekla je u Zagrebu kod tenora prof. Noni Žuneca. Studij solo pjevanja završila je u klasi prof. Ire Malaniuk na Hochschule fuer Musik und darstellende Kunst u Grazu, a zatim se usavršavala kod prof. F. X. Lukasowskog u Beču.

Kao koncertna pjevačica jednako uspješno interpretira stilski najrazličitija djela u rasponu od baroka do suvremene glazbe. Posebno mjesto u njezinu bavljenju vokalnom umjetnošću pripada skladbama hrvatskih autora, te je tako do sada javno predstavila i za potrebe radija i televizije snimila brojne opuse I. Lukačića, D. Pejačević, J. Š. Slavenskog , A. Vidakovića i F. Livadića.

Nastupila je na značajnijim festivalima (Zagrebački ljetni festival, Splitsko ljeto, Pulsko ljeto, Koncerti u Eufrazijani, Osorske glazbene večeri i dr.), a bila je gošća i prvoga međunarodnoga festivala duhovne glazbe "Međugorje 94", gdje je praizvela skladbu Davorina Kempfa. Osim hrvatskih autora, na repertoaru Katje Markotić nalaze se i naslovi najistaknutijih predstavnika europske vokalne tradicije ( Schubert, Schumann, Brahms, Strauss, Mahler).

Kao vokalna solistica nastupala je uz Zagrebačke soliste, Hrvatski komorni orkestar, komorni orkestar "L offerta musicale"-Venezia, Korejski komorni orkestar, Komorni orkestar SPOHV, Simfonijski orkestar HRT-a, Ljubljanske simfoničare, orkestar HNK-a Splita u izvedbi 2. Mahlerove simfonije pod ravnanjem N. Bareze te uz Dubrovački simfonijski orkestar u izvedbi Mahlerovog ciklusa “Pjesme putujućeg djetića” pod ravnanjem M. Tarbuka.

Upravo je zahvaljujući širini svojih umjetničkih interesa, a dakako i znalačkoj artikulaciji delikatne solo pjesme (primjerena dikcija, osjećaj za stil i dramaturgiju koncertne vokalne minijature, te specifična tehnika i kultura vođenja melodijske linije), Katja Markotić često prisutna i na inozemnim podijima, (Austrija, Njemačka, Slovenija, Italija, Francuska i Velika Britanija). Zapažen uspjeh postigla je cjelovečernjim recitalom na međunarodnom festivalu "Cervantino 91" u Meksiku, gdje je izvodila skladbe Mozarta, Straussa, Gotovca i D. Pejačević, te na istoimenom festivalu u listopadu 2002. godine izvodeći djela Schuberta, Zemlinskog, Mahlera, Rahmanjinova, Gotovca, Vrhovskog te Berse.

Snimila je samostalni CD s djelima J. Brahmsa, D. Pejačević, J. Š. Slavenskog i O. Respighia i CD u povodu 200-te obljetnice rođenja F. Livadića.

Od 1996. godine umjetnička je ravnateljica Ljetnog festivala Rovinj.

Danijela Petrić rođena je u Zagrebu. Studij glasovira završila je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. M. Gvozdić Horvat te na Konzervatoriju Giuseppe Verdi u Milanu. Kao stipendist Francuske vlade boravi u Parizu gdje studira na Schola Cantorum te na Conservatoire National Superieur. Tijekom studija usavršava se na majstorskim tečajevima kod E. Timakina, R. Kehrera, P. Badura - Skode, R. Muraroa i drugih.

Kao solistica i komorna glazbenica djeluje u zemlji i inozemstvu. Bavi se i pedagoškim radom. Stručni je suradnik Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.