Preskočite na glavni sadržaj

Zagrebačke posvete: Don Branko Sbutega

U Muzeju za umjetnost i obrt, u utorak, 13. prosinca, u 20 sati, umjetnici Goran Matović, autor događanja, Vesna Tominac Matačić, Boris Svrtan, Željka Čorak, Zvonimir Mrkonjić, Tonko Maroević i Dobroslav Silobrčić grade scenski portret velikog zagovornika jezika ljubavi Don Branka Sbutege, pod naslovom 'Spali me u srcu'.
vrijeme: 13.12.2011. 20 h
mjesto: Zagreb Architects Society, Ban Jelacic Square 3/I, Zagreb
url: http://www.delve.hr/weiyth/

Scenski portret je komponiran udjelom živog govora (glumaca kroz fragmente Sbutegina djela), književnika, kritičara, prijatelja te filmskog zapisa Don Brankovog svjedočanstva o ljubavi i mržnji, o životu i smrti. Don Branko Sbutega je filozof i pisac, veličanstveni govornik, čovjek pobune, građanin koji nije 'upucao svoju savjest'. Nataša Marković, urednica knjige 'Don Branko Sbutega - Kurosavin nemir svijeta', u predgovoru knjige pod naslovom 'Pobunjena otmenost' piše: 'Ta vrsta ljudi nije ugodna ni za crkvu, ni za državu, ni za sebe ni za prijatelje. Oni uvijek iznova, na dramatičan način, postavljaju pitanje spontanosti i organiziranosti, pojedinca i kolektiva, istine i laži, života i smrti'.

'Pusti drugog da bude Drugi, jer svijet jesmo ti i ja', govorio je Don Branko Sbutega.

Živio je u ludom vremenu u kome je teško bilo biti normalan. Slavljen i hvaljen kao vjesnik nade, osporavan i protjerivan kao Drugi, ostao je kao 'glas koji je govorio istinu, ali ga nisu slušali' (Tin).

I doista u posljednjim njegovim stihovima upućenim svima koji su ga voljeli, sjetu razbija ponovo probuđeni prkos ljubavi koja se kao univerzalna sveobuhvatna pojava uzdiže iznad pojedinačnih, životnih slučajeva: Spali me u srcu/ a zatim raspi moj pepeo/ gorama visokim/ kroz oblake/ zelenim pašnjacima/ vjetrom/ vodama okeana/ kroz kišu./ Tako ću pepelom/ kad rukama ne mogu/ svijet da zagrlim.

Cijena ulaznice je 30 kn.

Izvor: Teatar poezije