Preskočite na glavni sadržaj

Identitet Ljube Stipišića - predstavljanje

Knjiga Identitet, nedavno preminulog velikana dalmatinske glazbe Ljube Stipišića Delmate, svoje će splitsko predstavljanje imati u ponedjeljak, 12. prosinca, u 19 sati, u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika na Mejama. 
vrijeme: 12.12.2011. u 19 sati
mjesto: Belgrade, Serbia

Umjetnikovo stvaralaštvo sabrano je kroz tisuću stranica i deset poglavlja knjige u izdanju Gradske knjižnice Zadar. Ravnatelj navedene ustanove, Ivan Pehar, ujedno će biti i voditelj programa ''Ljubi s ljubavlju'' tijekom kojeg će nastupiti Chorus Cantores iz Vranjica, Vokalisti Salone te splitski gradski zbor Brodosplit.
 
Ulaz je besplatan, a prihod od prodaje knjiga te donacije ići će za Zakladu Delmata koja je u osnivanju te će se baviti očuvanjem tradicije i hrvatske glazbene baštine, poticanjem i očuvanjem klapskog pjevanja, odnosno potporom Festivalu dječjih klapa. Također će nastaviti projekt digitalizacije opusa Ljube Stipišića.
 
''Identitet sadrži Stipišićeva glazbena, pjesnička i likovna ostvarenja nastala u rasponu od četiri desetljeća. Kao što je to bilo prirođeno barba Ljubi, knjiga je u cijelosti posvećena gradnji i očuvanju baštinjenog identiteta. Namijenjena je glazbenicima, etnomuzikolozima, voditeljima zborova i klapa, nastavnicima glazbene kulture, učenicima, studentima, odnosno svima onima koji se žele okušati u neistraženim klapskim mogućnostima'', kazao je Ivan Pehar.
 
Ljubo Stipišić Delmata bio je kum Gradske knjižnice Zadar od 2006. godine i inicijator Smotre, a zatim i Festivala dječje klape koji se u Gradskoj knjižnici Zadar održava od 2007. Titulu kuma Gradske knjižnice Zadar naslijedio je sin Ljube Stipišića – Zlatan Stipišić Gibonni te se angažirao u Zakladi Delmata u osnivanju.