Preskočite na glavni sadržaj

Adventski koncert Simfonijskog orkestra i Zbora HRT-a u Slavonskom Brodu

Blagdan Božića nezamisliv je bez svoje glazbe, koja uvelike pridonosi bogatstvu njegova misterija. Ovogodišnji adventski koncert Orkestra i Zbora HRT-a donosi neke od najljepših stranica hrvatske i svjetske glazbene literature. Koncert, kojim će ravnati Pavle Dešpalj, održat će se u Crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu, u subotu, 10. ovoga mjeseca, u 20 sati. Ulaz je slobodan!
vrijeme: 10.12.2011. u 20 sati
mjesto: Slavonski Brod, Crkva Presvetog Trojstva

Sudjeluju:

Krešimir Špicer, tenor                                                                                                         
Pavle Dešpalj, dirigent                                                                                                   
Simfonijski orkestar i Zbor Hrvatske radiotelevizije

Program:

Georg Friedrich Händel: Izbor iz oratorija Mesija                                                     
Ivan pl. Zajc / Pavle Dešpalj: Offertorium Pastorale - obrada za zbor i orkestar      
Pavle Dešpalj: Tri koralne predigre na Bachov koral                                           
Franz Xaver Gruber / Pavle Dešpalj: Tiha noć - obrada za tenor solo, zbor i orkestar

Oratorij Mesija (1742.) - jedno od najpoznatijih djela Georga Friedricha Händela (1685.-1759.) jedinstven je po osebujnoj sintezi cijele crkvene godine, prikazu Isusova života, muke i uskrsnuća, te promišljanju temeljnih zasada kršćanstva. Odabrani brojevi bliski su božićnom ozračju i donose najljepše dijelove cijelog oratorija.

Prekrasan božićni dvopjev Offertorium pastorale (Sad pastiri poletite) skladao je Ivan Zajc (1832.-1914.) godine 1900. za dva ženska glasa uz orkestar ili orgulje. To neveliko djelo lijep je primjer Zajčeve melodijske inventivnosti, iz talijanske opere baštinjenog umijeća vođenja dionica, te istinskog božićnog nadahnuća.

Franz Xaver Gruber (1787.–1863.) autor je vjerojatno najpoznatije božićne pjesme na svijetu - Tiha noć. Nastala je 1818. na stihove i na poticaj Josefa Mohra - pomoćnog svećenika župe sv. Nikole u Oberndorfu kraj Salzburga. Tiha noć danas je poznata u nebrojeno mnogo obrada na više od 300 jezika i dijalekata, a božićno vrijeme nezamislivo je bez njezina nježnog zvuka.

Pavle Dešpalj na ovom će koncertu (kao i puno puta do sada) nastupiti u trostrukoj ulozi - kao šef-dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a, kao skladatelj i obrađivač. Tri koralne predigre za komorni orkestar Dešpaljev su rani rad iz studentskih dana, nastao 1957. godine. Okosnicu skladbe čini gregorijanski koral Erkenne mich, Mein Hüter, poznat u Bachovoj obradi (dio Pasije po Mateju), koji skladatelja vodi u svijet baroknih suzvučja. Za ovu prigodu i za sastav koji mu je na raspolaganju obradio je svjetski poznatu Gruberovu Tihu noć i manje znan, ali podjednako lijep Zajčev Offertorium pastorale.

Uvijek je posebno zadovoljstvo na koncertnom podiju pozdraviti hrvatskoga glazbenika svjetske karijere. Krešimir Špicer, tenor prekrasnoga glasa, diplomirao je pjevanje na konzervatoriju Sweelinck u Amsterdamu u klasi prof. Dore Canne Meijer i odmah je počeo raditi s najboljima. Međunarodni uspjeh donijela mu je uloga Odiseja u Monteverdijevoj operi Odisejev povratak u domovinu, koju je uz ansambl Les Arts Florissants i dirigenta Williama Christia izveo na Festivalu Aix-en-Provance 2000. godine.Od tada nastupa diljem svijeta uz dirigente kao što su Kent Nagano, Jurij Temirkanov, Philippe Herreweghe, Rene Jacobs, Fabio Luisi, Marc Minkowski i mnogi drugi. (Izvor: HRT - Glazbena proizvodnja)