Preskočite na glavni sadržaj

Barbara Matijević & Giuseppe Chico: 'Speech'

Premijera predstave 'Speech', autorskog para Barbare Matijević i Giuseppea Chicoa, održat će se 9. i 10. prosinca, u 21 sat, u sklopu festivala Spoken World koji se održava u Bruxellesu, Belgija.
vrijeme: 09.12.2011. 21 h
mjesto: Vienna, Austria
url: http://www.kaaitheater.be/

Autori: Giuseppe Chico & Barbara Matijević
Producenti: 1er Stratageme & de facto
Uz podršku: Ministarstvo kulture RH
Za naručitelja: Kaaitheater & Siemens Stiftung
Koprodukcija: Kaaitheater, Siemens Stiftung, PACT Zollverein & Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Još od festivala Spoken World 2009., Barbara Matijević i Giuseppe Chico se redovno pojavljuju u programu Kaaitheatera. Prošle sezone bili su glavna točka na Performatik festivalu, gdje su predstavili svoju trilogiju 'Teorija performansa budućnosti ili Jedini način spasa od masakra jest taj da mu postanemo autori?'. Dva dijela te trilogije predstavili su na prošlom festivalu u Avignonu.

Chico i Matijević preispituju činjenicu da sve doživljavamo kao priču, bez obzira radi li se o socijalnim ili političkim pitanjima ili svakodnevnim događanjima. Kaaitheater je od njih naručio novu predstavu za potrebe festivala Spoken World 2011 – Snage Govora. Predstava je napravljena od serije kratkih govora koje je održalo više likova u situacijama koje bi mogle biti stvarne npr. menadžer na 85. obljetnici postojanja njegove tvrtke, profesor semiotike na studentskom protestu, spin doktor koji publici odaje trikove svog zanata, itd.

'Govor koji se izgovara u predstavi nikada ne može biti 'pravi' govor. Iako je je namjera kazališnog govora – baš kao i pravog govora – da utječe na publiku, 'contrat de vérité’ kojim je glumac vezan za svoju publiku je u svojoj biti drukčijeg karaktera od veze između govornika i grupe ljudi ili gomile u 'stvarnoj' situaciji. No, je li ovo istina? Možemo li i dalje biti sigurni u razliku između stvarnog i izvedenog u našem medijski preeksponiranom svijetu u kojem smo okruženi sučeljima.