izložba

Lea Vidaković u Galeriji SC


vrijeme: 03.11.2010. - 10.11.2010.
mjesto: Zagreb; Galerija SC, Savska 25
organizator: Studentski centar / Kultura promjene

U sklopu likovnog projekta 'Oni dolaze....', u srijedu, 3. studenog, u 20 sati, u Galeriji SC, otvara se izložba 'Splendid Isolation' mlade umjetnice Lee Vidaković. Izložba ostaje otvorena do 10. studenog.


'Splendid Isolation' je video instalacija koja se sastoji od tri stop motion animacije, približno jednakih trajanja, autoričinih prvijenaca u toj tehnici. Kroz rad se provlači misao 'što ako', ideja koja izlazi na vidjelo tek iz međusobnog  suprotstavljanja triju priča koje ponavljajući se i vrteći u neprekidnim krugovima, nalikuju ritualu, a zbog neznatnih razlika u trajanju susreću se i preklapaju u različito vrijeme.Te razlike u trajanju utječu i na zvuk animacija, ponekad stvarajući buku nalik šuštanju ili ostavljajući potpuni muk.

Autorica ovim radom na melankoličan način uprizoruje bezvremensku priču o osjećaju (ne)sigurnosti i želji za promjenom: unutar staklenika, koji služi kao utočiste, sve se odvija po unaprijed poznatim pravilima i ne postoji strah od neizvjesnosti koji bi nastupio njegovim napuštanjem te tako daje osjećaj lažne sigurnosti i sputava želju za promjenom. Ivona Pavković
 
Lea Vidaković, rođena u 1983. u Subotici. 2003. upisuje  Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu,  grafički smjer, gdje je trenutno apsolvent u klasi prof. Roberta Šimraka. 2010. diplomirala na smjeru animacije na Volda University College, Norveška 2010. direktor festivala Animation Volda 2010. (sa Ivanom Bošnjak), Norveška. Dobitnica je nekoliko nagrada. Izlagala na samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj, Srbiji, Češkoj, Austriji i Norveškoj. Filmovi su joj  prikazani u UK, Norveškoj i Japanu.

(M.K., 02.11.2010)