Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski animirani filmovi u natjecateljskim programima Animateke

Animateka je međunarodni festival animiranoga filma koji se održava svake godine početkom prosinca. Festival se održava u Kinodvoru i Slovenskoj kinoteci u Ljubljani, a od 2010. godine i u mariborskom kinu Udarnik. Ovogodišnje, osmo izdanje Animateke održat će se od 5. do 11. prosinca u Ljubljani i od 12. do 18. prosinca u Mariboru, a na njemu će sudjelovati i hrvatski animirani filmovi.
vrijeme: 05.12.2011.
mjesto: Slovenija; Ljubljana i Maribor
url: http://www.animateka.si/

Festival je usmjeren na najnoviju produkciju kratkometražnog animiranog filma istočne i srednje Europe, a osnovan je 2004. godine, kao logični nastavak mjesečnog programa animiranih filmova Slovenske kinoteke koje je kurirao Igor Prassel, programski direktor Animateke.

U natjecateljski program kratkih animiranih filmova iz srednje i istočne Europe 2011. uvršteno je ukupno 45 naslova, među kojima je osam hrvatskih animiranih filmova. To su 'Cvijet bitke' (Flower of Battle) Simona Bogojevića Naratha (Bonobostudio, 2011.), 'Dove sei, amor mio' Veljka Popovića (Bonobostudio, 2011.), 'Nova hipi budućnost' Dalibora Barića (2011.), 'Ornament duše' (2010.) Irene Jukić Pranjić, 'Helixbauhaus' Gorana Trbuljaka (Zagreb film, 2010.), 'Šest' Darka Masneca (ALU Zagreb, 2011.), 'O snu' Lucije Mrzljak i 'Soba' Ivane Jurić (Kinorama, 2011.)

U natjecateljski program filmova za djecu 'Slon' uvršten je film 'Ješka' (2011.) Dinka Kumanovića nastao u produkciji tvrtke Ater Studo i Zagreb filma. U natjecateljski program europskih studentskih filmova uvršten je animirani film 'Lisica' (2010.) Petre Zlonoge nastao u produkciji Akademije likovnih umjetnosti.

U program istočnooeuropskih i srednjoeuropskih filmova Panorama uvršteni su filmovi 'Pas/Zec' (2011.) Nebojše Slijepčevića, 'U lancima' (2011.) Daniela Šuljića, 'Živica' (2011.) Zorana Mužića i 'Escargot' (2011.) Manuela Šumberca.

Animirani film film 'Miramare' redateljice Michaele Müller (ALU, Zagreb film) bit će prikazan u okviru programa Cartoon East 2011. Filmovi iz tog programa nagrađeni su na najvećim regionalnim festivalima animiranog filma.

'Miramare' je osvojio Grand Prix Animateke 2010. te se prikazuje u programu zajedno s animiranim filmom Priita i Olge Paarn 'Ronioci na kiši' (Grand Prix Animafesta 2010.), 'Big Bang Big Boom' autora BLU (dobitnika Grand Prixa bukureštanskog Anim'esta i beogradske Balkanime 2010.), njemačko-poljskog filma 'Esterhazy' Elizabete Plucinske koji je osvojio Grand Prix Banjalukanime 2010., i irskim animiranim filmom 'Stari očnjak' Adriena Merigeaua (Fest Anča Grand Prix 2010., Slovačka)

U popratnom programu Animateke 'Animirani film, glazba, zvuk' bit će prikazan animirani film 'Satiemanija' Zdenka Gašparovića nastao 1978. u produkciji Zagreb filma.

Izvor: HAVC