Preskočite na glavni sadržaj

Bruno Pogačnik u Laubi

U Laubi, danas, 1. prosinca, u 21 sat, otvara se izložba / site specific instalacija Brune Pogačnika pod nazivom 'The Magic is gone (But the Filth is still there)'. Razgovor s umjetnikom, kojeg moderira Vanja Žanko, najavljen je u 20 sati. Izložba ostaje otvorena do 7. veljače 2012.
vrijeme: 01.12.2011. 20,00
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.cirkus.hr/
Bruno Pogačnik oduvijek se bavio umjetnošću mimo tradicionalnog poimanja medija. Javnost ga je godinama pratila prvenstveno kao uličnog umjetnika. Stvarao je po cestama i ulicama brojnih europskih i američkih gradova, a ponajviše, dakako, u rodnom Zagrebu. Prepoznavalo ga se pod različitim pseudonimima i tagovima; dva najpoznatija u gotovo desetogodišnjem radu svakako su Filjio i Puma 34.

Neki će možda tugaljivo ispraćati kralja street arta, pitajući ga nije li se time prodao u galerije i zašto izlaže radove koji nisu stvoreni isključivo za cestu - što je, naravno, potpuno pogrešan pogled na njegovo stvaralaštvo. Ono što se, međutim, u radu Brune Pogačnika pokazuje kao konstanta jest to da je riječ o umjetniku koji se neprestano transformira i pronalazi nove načine za bavljenje umjetnošću, u skladu s vremenom i prostorom u kojemu živi..


..U site-specific instalaciji The Magic is gone (But the Filth is still there), napravljenoj za Laubu, sažimaju se iskustva ulične umjetnosti, ali i druga iskustva do kojih je Bruno Pogačnik dolazio u posljednje tri godine. Osjećaj za prostor u kojemu intervenira, u konkretnom slučaju – za prostor Laube, te za današnji trenutak u kojemu djeluje, i dalje su ključni za sagledavanje rada ovog umjetnika...z teksta Vanje Žanko
 
Lauba uz izložbu organizira prateći program u kojemu sudjeluje sam umjetnik, kustosica, te jedan suradnik odabran prema želji umjetnika. Suradnja se odvija tako da on ili ona kreiraju vlastiti projekt, inspiriran umjetnikovom izložbom, koji funkcionira kao pandan samoj izložbi. Bruno Pogačnik odabrao je Igora Kuduza, svog višegodišnjeg prijatelja i kolegu, koji će prezentirati projekt Foto-žurnal.

Bruno Pogačnik rođen je u Zagrebu 1981. godine. Diplomirao je na dva fakulteta: na studiju Dizajna pri Arhitektonskom Fakultetu u Zagrebu i na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, slikarski odsjek, u klasi Duje Jurića. 2009. godine osnovao je prvi hrvatski street zine Zagrebstreetzine. U svom stanu organizirao je galeriju Zagrebstreetzine, u kojoj su gostovali brojni umjetnici i umjetnice. Sudjelovao je na brojnim izložbama: Njegovi radovi publicirani su u časopisima Zarez, Kontejner, Pendrek, Komikaze, u publikaciji stripova C’est Bon Cultur Anthology 1, knjigama Graffiti world autora Nicholasa Ganza, 500ml Gautiera Jourdaina i Stripovi u izdanju Turbo Comixa, Beautiful Decay artist book (kao DAS SNIWT sa Oko i Damirom Žižićem), te brojnim drugim samoizdatim zinovima. 2009. realizirao je artist book Data book of hydrocarbons. Živi i radi u Zagrebu.