Preskočite na glavni sadržaj

Rijeka: okrugli stol i gostovanje opere 'Carmen'

Prije izvedbe gostujuće opere 'Carmen' zajedničkog projekta Akademije likovnih umjetnosti, Akademije dramske umjetnosti, Muzičke akademije i Tekstilno-tehnološkog fakulteta iz Zagreba, u riječkom HNK Ivana pl. Zajca u petak, 2. prosinca, bit će upriličen okrugli stol na temu 'Kazalište i sveučilište u interakciji'.
vrijeme: 02.12.2011. 18 i 19,30 h
mjesto: Rijeka; HNK Ivana pl. Zajca, Uljarska 1
url: http://www.hnk-zajc.hr

Okrugli stol održat će se u foyeru Kazališta, s početkom u 18 sati, a sudjelovat će intendantica HNK Ivana pl. Zajca Nada Matošević Orešković, rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin, dekan Muzičke akademije u Zagrebu Mladen Janjanin, v.d. dekanice Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci Maja Franković, dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci Predrag Šustar te gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel. Gostujuća predstava neposredanim je  povodom za ovaj okrugli stol i temu koja otvara prostor za razgovor o onom već realiziranom kao i o mogućnostima u budućnosti ovakve suradnje uopće. Ulaz za sve zainteresirane je slobodan.

Izvedba Bizetove opere 'Carmen' uslijedit će u 19,30 sati. 'Urnebesna 'Carmen' u mladenačkom žaru', 'Bravo za studentsku Carmen! Vidjeli smo dinamičan, suvremen i intrigantan klasik Georgesa Bizeta', 'Carmen' nabijena energijom kao jedna manja atomska centrala'. Dio je to naslova kojima je kritika u medijima popratila ovu  predstavu, a koja je neizmjerno oduševila zagrebačku publiku i kritiku te i u Rijeci izazvala veliko zanimanje publike.

Pod dirigentskim vodstvom maestra Mladena Tarbuka i u režiji Krešimira Dolenčića, uz orkestar i zbor Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, u ulozi Carmen nastupit će Ivana Srbljan, a u ulozi Don Josea Aljaž Farasin. Escamilla će tumačiti Matija Meić, a Micaelu Nikolina Pinko. Ostale uloge pjevat će Filip Sever (Zuniga), Teo Visintin (Morales), Ilijana Korać (Frasquita), Sonja Runje (Mercedes), Bože Jurić Pešić (Le Remendado) i Josip Čajko, svi s Muzičke akademije u Zagrebu. U izvedbi sudjeluju i dva studenta zagrebačke Akademije dramske umjetnosti: Ivan Bošnjak (Lillas Pastia) i Filip Detelić (Voditelj).

Prema riječima redatelja Krešimira Dolenčića radnja je smještena u 'predgrađu nekog velikog grada, mjestu gdje se ne preporuča zalaziti, na napuštenom, starom stadionu Sevilla, gdje se skupljaju  noću najrazličitije grupe 's onu stranu' reda, zakona, odgoja… Napušteni klinci, korumpirani policajci, ilegalni preprodavači otrova, koji se inače prodaju legalno. Ali oni nemaju papire, nemaju kartice, nemaju diplome, nemaju status.  Bivši i sadašnji čuvari tzv. reda i zakona, djevojke u potrazi za moćnijim sponzorom, lokalni tajkuni i 'bogovi' novca, klađenja i šverca. Tu je i neizbježna krčma kod Lillasa Pastie, tu su sva lica koja bi mogla odigrati jednu Carmen za publiku koju oni ne poznaju, u dijelu grada u kojega nikada ne zalaze. Njihova Carmen nije turistička razglednica, njihova Carmen nije proslava novog potrošačkog doba, njihova Carmen nije neobična priča jednog ljubavnog, strastvenog trokuta, ili četverokuta, njihova Carmen je igra, kockanje sa životom, ulaganje u sladunjavu sliku, jeftine emocije i karte sa licima iz sapunica, s nepoznatim dobitkom i mogućim gubitkom svega, pa i života. Njihova Carmen je opasna, nema kraja, niti početka... Njihova je priča bolno iskrena i točno toliko krvava koliko se i očekuje.'

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Kazališta od 9 do 13 sati i jedan sat prije početka predstave.