Preskočite na glavni sadržaj

Perforacije - gostovanja

Festival Perforacije, niti mjesec dana nakon što je završio svoje treće hrvatsko izdanje, već ostvaruje svoje prvo sljedeće gostovanje. U sklopu festivala Limit u Beogradu, prezentirat će se koncept u patentu festivala Perforacije – Noć performansa, a u narednih mjesec dana festival gostuje na još dva festivala te objavljuje publikaciju koja uvrštava teme ekologije u edukacijsko štivo za najmlađe.
vrijeme: 26.11.2011.
mjesto: Srbija; Beograd
url: http://www.perforacije.org/

Noć performansa, proizašla kao dio festivala Perforacije prije dvije godine, održat će se po prvi puta u Beogradu 26. studenoga u Domu omladine te okupiti etablirane hrvatske umjetnike Željka Zoricu, Vlastu Delimar, Milana Božića, Sinišu Labrovića te Biljanu Kosmoginu i umjetnički par Ljiljanu Tasić i Dušana Borčića kao pojačanja iz Srbije.

Noć performansa, koja služi kao izvozna platforma regionalnih kulturnih koncepata u performativnoj umjetnosti u Beogradu, realizira se u sklopu prvog LIMIT-a, live art festivala koji za cilj ima promociju inovativnih umjetnika i umjetničkih trupa koji svojim izrazom pomiču granice. Već u svom prvom izdanju, u prostorima AKC Medika, Noć je performansa izazvala interes privukavši preko 400 posjetitelja, a uspjeh je ponovljen i u sklopu ovogodišnjih Perforacija kada je Noć zauzela prostorije Studentskog centra.

Beogradska će Noć performansa objediniti svojevrstan best-of hrvatskih produkcija uz pojačanje srpskih umjetnika.

Željko Zorica predstavlja svoj performans 'Digitalizacija spomeničke baštine i njena komercijalna eksploatacija', u kojem, pozivajući se na radove i tekstove imaginarnog doktora H. C. Zabludovskog, pokušava sagledati komercijalnu vrijednost spomeničke plastike i spomen ploča na zgradama na koje malo tko danas obraća pozornost najmom spomen ploča čiji nezgrapni i teški kamen i metal mijenja monitorima koji emitiraju tekstove ili slikovni materijal koji se odnosi na osobu ili događaj radi kojega je ploča podignuta.

Prva dama hrvatskog performansa Vlasta Delimar iz svog 'Ciklusa' predstavlja Erszebet Bathory, povijesnu ličnost koju prati legenda o brojnim okrutnostima, a poznata je i kao prva vampirica, žena koja nosi za sobom teret brojnih umorenih djevojaka u Mađarskoj. U autoričinoj viziji Bathory je snažna likovna jedinica, boja, emocija, estetika, želja i senzacija čija težnja za ljepotom spas vidi samo u onom vanjskom, bijele i glatke kože. U suradnji s Milanom Božićem bit će predstavljen i 'Aspolutni umjetnik (sjećanje i osjećaj) Antonio Gotovac Lauer' kao hommage djelovanju jednog od najutjecajnijih suvremenih umjetnika ovih prostora, koji će nakon njegove smrti uz ovaj veći projekt život i rad valorizirati kroz prizmu dugogodišnjih suradnika i bliskih prijatelja.

Siniša Labrović performansom 'Bez naziva (za Pitera)' poslužit će se vlastitom neodlučnošću i anti-definicijskim potencijalima, razmišljanjem i dvojenjem, što da posluži Beogradu. Nešto što asocira na rat ili doba mira, suradnje i obostrana uvažavanja koja su se očitovala i u njegovim gostovanjima? Za vrijeme posljednjeg boravka u Beogradu, Siniša je dobio obavijest kako mu je prijatelj poginuo u automobilskoj nesreći tako da će performans biti prisjećanje tog događaja i posveta prijatelju.

'Usko grlo' donose poznati suvremenoplesno-glazbeni par Srbije Ljiljana Tasić i Dušan Borčić koji pluralnu dimenziju performansa pokušavaju svesti na najmanju mjeru, jer samoća uživanja u umjetnosti danas je gotovo onemogućena zbog situacija u kojima je gledatelj u susretu s prikazanim uvijek u množini, ili barem dvojini.

'P Kampanja' balkanske queer kraljice Biljane Kosmogine predstavit će maštovitu političku parodiju, kandidaturu Vagine (u narodu poznate kao Pička), na predsjedničkim izborima, u cilju njenog dolaska na čelo države i velikog preporoda Srbije. Ovaj satirično-politički performans prate prigodan politički govor, atmosfera političkog mitinga i autorska poezija, uz interaktivno učešće publike kao izbornog tijela. Politički program ove moćne, u narodu omiljene kandidatkinje, obuhvaća ujedinjenje nacije, maksimalnu zaposlenost, trajno blagostanje i napredak na putu u svijetlu budućnost bez sukoba i duhovnog i socijalnog siromaštva.

Čak i u slučaju neuspješne kandidature Kosmiginine političarke, Noć performansa u Beogradu će ponuditi zanimljivu sinergiju hrvatsko-srpskih performansa s naglaskom na sjećanja, zablude, otuđenje i parodiju.

Naredni pothvati festivala Perforacije uključuju objavljivanje slikovnice 'Bajke za bolje sutra', prezentacijsko sudjelovanje na Festivalu Etike 12. prosinca u Kinu Europa te izvedbu plesne predstave 'Nafta' koja je u produkciji festivala nastala suradnjom brazilskih i hrvatskih plesača i s kojom je otvoreno ovogodišnje hrvatsko izdanje Perforacija u Rijeci. S obzirom na najavljeno gostovanje Perforacija idućeg proljeća u Brestu, ovaj se festival očito može nazvati cjelogodišnjem manifestacijom.