nagrada

Dorja Habazin – pobjednica Booksinog i Celeberovog natječaja za kratku priču


organizator: Booksa / Celeber

Dorja Habazin proglašena je pobjednicom Booksinog i Celeberovog natječaja za kratku priču, te će završiti roman 'Sedam' i dobiti književnu stipendiju.

Šest Celeberovih autora (Daniel Bele, Ivana Gudelj, Predrag Vrabec, Dario Šarec, Andrija Škare i Luka Marić) u lipnju je započelo s pisanjem zajedničke knjige radnog naslova ‘Sedam’ čiji su kostur osmislili urednici Ivo Caput i Daniel Bele, te čije ste ulomke mogli čitati na www.booksa.hr i www.celeber.hr. Paralelno s tim bio je raspisan natječaj za kratku priču koji je pobjedniku/ici osiguravao mogućnost pisanja završnog odlomka knjige ‘Sedam’ u izdanju Celebera te književnu stipendiju ostvarenu od prodaje knjige.

Prema jednoglasnoj ocjeni žirija, koju je prisutnima na proglašenju pobjednika u književnom klubu Booksa obznanila Ana Stunić, najbolju priču pristiglu na natječaj napisala je Dorja Habazin. Uz najbolju u užem izboru žirija našle su se četiri priče koje potpisuju Tanja Novak, Ivana Galić Šoštarić, Samir Raguž i Teuta Butuči. Na natječaj je ukupno poslano preko 40 priča.

Knjiga 'Sedam' trebala bi izaći iz tiska krajem studenoga kad će u Booksi biti organizirana prigodna promocija. Knjiga će koštati svega 59 kuna jer su se svi uključeni u ovaj projekt odrekli svojih honorara (od autora, do dizajnera, lektora i tiskare) kao i knjižarske provizije u svrhu bolje prodaje koja će, kako je već rečeno, u obliku književne stipendije biti isplaćena na žiro račun autorice.

Proglašenjem pobjednice ostvaren je cilj projekta. Naime, na ovaj je način promovirano novo ime na hrvatskoj književnoj sceni i nadamo se da će dobivena stipendija Dorji, 23-godišnjoj studentici polonistike i bibliotekarsta, omogućiti rad na njezinom prvom rukopisu i samostalnu knjigu.

(I.P., 21.10.2010)