Preskočite na glavni sadržaj

'Tko si ti i otkud ti pravo' – premijera projekta Vilija Matule

'Tko si ti i otkud ti pravo' – premijera projekta Vilija Matule
'Tko si ti i otkud ti pravo' nova je dramsko-plesno-glazbena predstava glumca Vilija Matule, u kojoj nastupa s plesačicom Irmom Omerzo i glazbenikom Stankom Kovačićem, a čija će premijera biti 25. studenog u Klubu kina Grič.
vrijeme: 25.11.2011.
mjesto: Sao Paolo, Brazil
url: http://www.theupgrade.net/

Vili Matula projekt je pokrenuo, plesačica Irma Omerzo osmislila je pokret i ples, a Stanko Kovačić skladatelj je glazbe i izvođač. Ta nezavisna kazališna produkcija nastala je uz potporu Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport i oslanja se na pjesme Branka Maleša iz zbirke 'Vertigo'.

U najavi predstave Matula kaže kako je 'pozvao Irmu i Stanka na suradnju, oslonio se na Brankovu poeziju, kako biti simblički učinkovit, djelotvoran, kako razvrgnuti začarani krug kapitala, partitokracije, medija i mafije, kako otrcanu predstavu predstavničke demokracije zamijeniti novim izvedbama izravne demokracije. Kazalište danas može i mora nanovo osloboditi svoj politički potencijal', kaže Matula i dodaje da je izrazita političnost otvarala svaku novu epohu kazališta.

Irma Omerzo kaže da si je 'uzela za pravo stati ponovno na scenu i pokrenuti se u svrhu protesta, u svrhu nemirenja s trenutnim stanjem i smislenosti bavljenja plesom (kojeg sistem ne prepoznaje kao nešto vrijedno)'.

'Ja sam Stanko i uzeo sam si za pravo, uz Vilijev i Irmin poticaj izići iz mišje rupe i pred ljudima progovoriti o nemoći malog čovjeka koji se našao u žrvnju velikih, proždrljivih i krvožednih moćnika. Sad je krajnje vrijeme da razne vrste umjetnosti, (a ja ću progovoriti kroz glazbenu), udruže snage i zajedno pokažu koliko su jake u borbi protiv nepravde i neučinkovitosti. Možda pomak može izgledati malen, ali on će od sada biti samo kapljica u bujici koja se već pokreće', kaže Kovačić. (Hina)