izložba

Duje Jurić – Memo-Chips


vrijeme: 14.09.2010. - 10.10.2010.
mjesto: Zagreb; Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg kralja Tomislava 22
organizator: Umjetnički paviljon u Zagrebu

Ambijentalna slikarska instalacija Duje Jurića, pod nazivom 'Memo-Chips', otvara se u utorak, 14. rujna, u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu. Slike rađene u akriliku na platnu, nastale u periodu od 2008. do 2010. godine, mogu se razgledati do 10. listopada.

Slikarska instalacija Duje Jurića (1956.) jedna je iz ciklusa specifičnih izložbenih projekata ambijentalnog karaktera kojima Umjetnički paviljon nastoji na medijski inovativan način predstaviti recentna ostvarenja ili umjetničke koncepte istaknutih hrvatskih umjetnika srednjeg i mlađeg naraštaja.

 


Kao pripadnik slikarske generacije koja je stasala sredinom osamdesetih Duje Jurić se nizom samostalnih izložaba, akcija i ambijentalnih postava potvrdio kao jedan od najdosljednijih i najradikalnijih protagonista estetike konstruktivnog i neoplastičkoga slikarstva kao vida geometrijske apstrakcije u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti zadnjih desetljeća.

Njegov najnoviji projekt jedinstven je slikarski ambijent kojeg čini geometrijski friz sastavljen od niza slika različitih dimenzija što se u linearnoj, svjetlosnoj i zvučnoj matrici memorijskog čipa proteže cijelim prostorom Umjetničkog paviljona te grafičkih printeva/tapeta apliciranih kao total intervencije po zidnim površinama interijera. Zamišljen kao ambijentalna slikarska instalacija ovaj projekt Duje Jurića svojevrsna je sinteza njegova sveukupnog dosadašnjeg rada i eksperimentiranja sa slikom, prostorom i čip estetikom kao izdvojenom cjelinom u našoj suvremenoj umjetnosti.

(I.P., 13.09.2010)