Preskočite na glavni sadržaj

Revija srpskog filma u Rijeci

U programu Revije srpskog filma u Rijeci, koja se održava od 24. do 31. listopada u Art-kinu Croatia, bit će prikazano sedam filmova proizvedenih u Srbiji tijekom posljednje tri godine.
vrijeme: 24.10.2011. 9pm
mjesto: Berlin, Germany
url: http://www.mediafacades.eu/

Popis filmova:
Šišanje (2010.) Stevana Filipovića;  
Tilva Roš (2010.) Nikole Ležaića;   
Doviđenja, kako ste? (2009.) Borisa Mitića;
Čekaj me, ja sigurno neću doći (2009.) Miroslava Momčilovića,  
Cinema Komunisto (2010.) Mile Turajlić,  
Beli, beli svet (2010.) Olega Novkovića i
Medeni mesec (2009.) Gorana Paskaljevića.
 
Ovih sedam filmova iz Srbije predstavljaju sedam autora i autorica različitih stilova i filmskog creda: priznati redatelji Goran Paskaljević i Oleg Novković potpisuju autentične filmove, koje je teško oponašati, dok  filmove 'Šišanje', 'Tilva Roš', 'Doviđenja, kako ste?', 'Čekaj me, ja sigurno  neću doći', 'Cinema Komunisto' potpisuju mladi autori i autorice, koji donose duh promjena i svjež pogled na uzburkanu svakodnevicu.
Nositelji mladosti srpskog filma, bez obzira na godinu rođenja, uvode  značajne sadržaje, unapređuju izraz, stvaraju u neočekivanim, neobičnim sredinama.   
 
Ovi filmovi predstavljaju reprezentativni uzorak, model razvoja kinematografije sredine u tranziciji, izlog društvenih promjena, potencijale industrije, element nacionalnog ponosa, globalne zabave proizvedene u lokalnim radionicama, preispitivanje savjesti, suočavanje sa stvarnošću... Iznad svega, program od sedam filmova – spotlight na novi film made in Serbia - predstavlja uvjerljiv prilog tvrdnji da promjenu izraza neophodno prati i promjena recepcije, da se na iste stvari u različita vremena reagira različito. Ono što se vidi na ekranu jedino se može iznova gledati u kontekstu koji čine konkretne oklonosti  – stanje morala sredine, rasprostranjenih sloboda ili zabrana, izmjena energije i iskustava među različitim društvenim sredinama (i slojevima).  
 
Sedam filmova iz Srbije donosi sedam pogleda na svakodnevicu. Sedam redateljskih pristupa omogućuje publici u Rijeci suočavanje s njihovim pogledom, s njihovim dokumentima o stvarnosti u kojoj žive.
 
Izvor: Una Domazetoski, Filmski centar Srbije, Odjel za međunarodnu suradnju