Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Emila Bobanovića Ćolića i Igora Gustinija

U zagrebačkoj Galeriji Zvonimir, u petak, 21. listopada , u 19 sati, otvara se izložba pod nazivom 'La strada la sai / Put ti je poznat', na kojoj izlažu dva akademska slikara, Emil Bobanović Ćolić i Igor Gustini. Izložba ostaje otvorena do 3. studenoga.
vrijeme: 21.10.2011. 19,00
mjesto: Zagreb
Na nedavnoj izložbi u Talijanskom kulturnom institutu u Zagrebu o Igoru Gustiniju je Tonko Maroević napisao: 'Igor Gustini ne koristi metode superpozicije, on stavlja u odnos, zbližuje u već unaprijed određeni redoslijed elemenata vrlo različitog porijekla i različite prirode. Njegov organizacijski sistem je geometrijski, paralelni, ortogonalni, ali nije krut već elastičan. Djela su mu poput mreže četvrtastih 'očiju', gdje slične površine ispunjava mrljama boje i ikoničkim ili grafičkim znakovima različitog intenziteta.

Izvedbeni model je specifičan 'patchwork', često izrađen od komadića kolaža (tkanine, papira), ali u novije vrijeme, uglavnom 'filtriran' kroz upotrebu računala (uvećavajući na taj način značaj izravnog citiranja izvora informacija na uštrb gestualnog otiska). Put Igora Gustinija stremi upijanju vidnih podražaja i njihovu ugrađivanju u novi dinamički i / ili sintetički kontekst…
 
Emil Bobanović Ćolić upravo je izlagao u Labinu, a u predgovoru kataloga Tullio Vorano napisao je: 'U posljednjem desetljeću, za kojega bi se moglo reći da je zlatno Bobanovićevo doba nastalo je vrlo mnogo njegovih kvalitetnih radova. Vjerojatno je to najbolja autorova stvaralačka faza, kojoj valja pridodati i onu raniju u kojoj su nastala njegova uspjela skulptorska rješenja. .

Emil preferira otvoreni, sočni, jedri i zvonki kolorit čistih boja, ponajviše u toplo-hladnom kontrastu. Prevladavaju plavi tonaliteti, ali važnu ulogu imaju crvena, zelena i crna koja često stoji u funkciji prekida jer odlučno sprječava pretakanje jedne bojane površine u drugu. Ponekad tu ulogu preuzima bijela, pa su tada prekidi jedva primjetni. U nekoliko radova Autor koristi i zlatnu broncu s kojom postiže vrlo zanimljive efekte, a na neki način mogu biti poveznica odnosno daleka reminiscencija na njegove 'zlatne' skulpture. U ovoj su izložbi ti radovi samo iskaz još jedne od mogućnosti različitosti i bogatstva njegova izričaja, ali nije isključeno da su istovremeno i začetnici jedne nove serije…'

Emil Bobanović Ćolić rođen je 1926. u Kuni na Pelješcu. Gimnaziju je pohađao u Krku, a Školu primijenjene umjetnosti u klasi prof. Ante Kaštelančića završio je u Splitu. Diplomirao je slikarstvo kod prof. Mladena Veže i književnost kod dr. Marina Franičevića na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu. Izlagao je na brojnim izložbama diljem svijeta. Živi i radi na relaciji Kuna, Trstenik, Zagreb, Labin, Monza (Italija).

Igor Gustini rođen je u Firenci (Italija) 1969. Maturirao je 1987. na Državnoj umjetničkoj gimnaziji u Padovi, a diplomirao 1993. na Akademiji likovnih umjetnosti u Veneciji (smjer slikarstvo). Izlagao na 25 samostalnih i 60 skupnih izložbi. Živi i radi u Puli.