Preskočite na glavni sadržaj

Bilosniću prva nagrada za putopis

Poslije prvih nagrada za poeziju, duhovnu liriku, haiku i prozu, Tomislav Marijan Bilosnić dobio je i prvu nagradu za putopis. Naime, književnik Tomislav Marijan Bilosnić pobjednik je 5. Natječaja za hrvatski književni putopis, kojega raspisuje Kajkavsko spravišče i "Kaj", časopis za književnost, umjetnost i kulturu, a u okviru Dana Franje Horvata Kiša. 
vrijeme: 01.10.2011.
mjesto: Lobor
url: http://www.kaj-spravisce.hr

Nagrada je Bilosniću svečano uručena u subotu 1. listopada u Društvenom domu u Loboru.
 
Uz Bilosnića nagrade za putopis dobili su i književnici Zdenka Maltar (prva nagrada za putopis na kajkavskom narječju), Božica Jelušić i Jozo Vrkić, (dijele drugu nagradu), a kako je odlučilo Ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu prof. dr. sc. Joža Skok, predsjednik, dr.sc. Ivo Kalinski i mr. sc.Božica Pažur, glavna urednica časopisa "Kaj".
 
Bilosnić je nagradu dobio za putopis "U Arlesu, gradu svjetlosti" iz ciklusa putopisa "Put za Barcelonu". U obrazloženju nagrade stoji: "Bilosnićev putopis U Arlesu, gradu svjetlosti, dio je veće cjeline, gotovo da je ogledni primjerak putopisna žanra. Ispričan bez imalo sentimentalne slatkorječivosti, dakako i napisan, ne kao flanerijska razbibriga, nego kao sočno štivo radoznala hodača. Ležerno, neposredno, nadasve tečno, s puno nenametljiva osobnog i općeg znanja i zapažanja interpolirana u objektivnu predmetnost, u prostor kojim se prohodi - štivo je to kojeg itinerarij, naime itinerarij samoga štiva, vrvi mnogim podacima, povijesnim i kulturološkim, s autorovim intervencijama, od kojih su neke, kao na primjer one sa iznenadnim, specifičnim humornim inscenacijama, pravi Bilosnićevi dragulji."
 
Ulomke iz Nagrađenih putopisa interpretirao je dramski umjetnik Dubravko Sidor. Tomislav Marijan Bilosnić zahvalio se na nagradama za hrvatski književni putopis u ime nagrađenih autora. Pokrovitelji i organizatori ove manifestacije su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Krapinsko - zagorska županija, Kajkavsko spravišče, Udruga za kulturno stvaralaštvo Franjo Horvat Kiš i Općina Lobor, čiji su predstavnici nazočili svečanosti i uveličali dodjelu nagrada za putopis nagrađenim autorima. (Izvor: Zadarski list)