Preskočite na glavni sadržaj

Posljednja konferencija Nedovršenih modernizacija

Posljednja konferencija Nedovršenih modernizacija
U Splitu, u Multimedijalnom kulturnom centru, u petak i subotu, 7. i 8. listopada, započinje konferencija 'Prostori modernizacija: akcije i reakcije'. Konferencija je dio dvogodišnjeg međunarodnog projekta Nedovršene modernizacije: Između utopije i pragmatizma koji istražuje arhitekturu i urbanizam na području bivše Jugoslavije za vrijeme socijalizma. Dan ranije, 6. listopada, u 20 sati, najavljeno je otvorenje izložbe fotografija 'Kadrovi nedovršenih modernizacija' austrijskog fotografa Wolfganga Thalera.
vrijeme: 07.10.2011.
mjesto: Split; Multimedijalni kulturni centar
url: http://www.uha.hr
Program:

Četvrtak, 6. listopada;
20 sati -  Otvorenje izložbe fotografija 'Kadrovi nedovršenih modernizacija' austrijskog fotografa Wolfganga Thalera

 Wolfgang Thaler je u posljednje dvije godine više puta proputovao regijom nekadašnje Jugoslavije snimajući arhitekturu socijalističkog perioda. Njegov rad svjedočanstvo je o  specifičnim arhitektonskim kulturama zemalja bivše Jugoslavije, o uvjerljivosti i elokvenciji različitih arhitektonskih jezika koji su se razvili na razmjerno malom i heterogenom teritoriju kao posljedica općih modernizacijskih procesa ali i individualnih poetika. Izložba je razmjerno širok, te sasvim subjektivan, pogled na uzbudljiv i iznimno bogat korpus moderne i post-moderne arhitekture prostora bivše Jugoslavije, koji još nije cjelovitije prikazan niti sustavno obrađen.
 
Petak, 7. listopada;
18 - 19 sati  – Otvorenje izložbe 'Nedovršene modernizacije: između utopije i pragmatizma'. Na izložbi će biti predstavljeno svih 14 istraživanja koja su se odvijala u sklopu projekta.

19 - 20 sati  – Javni intervju sa Vladimirom Bracom Mušićem i Dinkom Kovačićem: Urbanizam: od cjelovitog planiranja do Laissez Fairea:Split 3 / Razgovaraju: Dafne Berc, Maroje Mrduljaš, Višnja Kukoč
Više velikih urbanih zahvata na području bivše Jugoslavije predstavljalo je i sasvim originalan doprinos, relevantan i u internacionalnom kontekstu, no još uvijek nedovoljno poznat.  Posebno interesantan projekt  je Split 3. S aktivnim protagonistima tog doba razgovarat ćemo o planerskim premisama, načinima njihove primjene unutar društvenog konteksta socijalizma, općoj recepciji modernih urbanističkih akcija te o situaciji nakon raspada bivše države i današnjoj sudbini urbanizma.
 
20 - 21 sati – Javni intervju sa Matijom Salajem i Silvijem Novakom (Studio 3LHD): Turistička arhitektura – inkubator ideja / Razgovaraju: Dafne Berc, Maroje Mrduljaš

Obzirom na znatan obim turističke izgradnje tijekom 1960-ih i 1970-ih, ona je bila jedno od  glavnih područja arhitektonskih istraživanja koja je svoj implicitni utjecaj imala i na druge arhitektonske teme. Također, turistički kompleksi kao generatori ekonomskog ali i urbanog razvoja obilježili su modernizaciju obale i utjecali na cjelokupnu društvenu dinamiku obalne regije. Nakon zastoja tijekom 1990-ih turizam ponovo postaje glavna ekonomska grana u obalnim zemljama bivše Jugoslavije, stari turistički kompleksi se na bolje ili lošije načine preoblikuju i prilagođavaju novim zahtjevima, a započinje i izgradnja novih. Razgovarat ćemo o dosezima turističke arhitekture nekad i danas,  o okolnostima gradnje te o, možda idealističkoj, pomisli da turistički kompleksi ne budu zatvorene enklave nego otvoreni integralni dio urbanog prostora što je danas goruća tema.
 
Subota, 8. listopada;
10 - 12 sati:  Prezentacije 14 istraživačkih timova
12 - 18 sati:  Workshop istraživačkih timova sa kustosima finalne izložbe
18 - 19 sati: Predavanje: Darovan Tušek: Splitska arhitektonska scena u procesima modernizacije 20.st.
19 - 20 sati: Predavanje: Tom Avermaete: Learning from Split: Team 10 and the Other Architectural Approach to Modernity
20 - 21 sat:  Predavanje: Dietmar Steiner: Unknown Masterpieces - On search for Sovietmodern
 
Predavanja Toma Avermaete-a i Dietmara Steinera su na engleskom jeziku bez simultanog prijevoda.Sudjelovanje na konferenciji bodovat će se sa 18 bodova u sklopu SSU HKA, a ulaz na konferenciju je besplatan.
Više o konferenciji - ovdje.