Preskočite na glavni sadržaj

Otvoren Tjedan kajkavske kulture

U Krapini je jučer svečano otvoren 46. tjedan kajkavske kulture 'Krapina 2011.', tradicionalna manifestacija kajkavskoga kulturnog stvaralaštva.
vrijeme: 04.09.2011.
mjesto: Krapina
url: http://www.kajkavske-popevke.hr/

Otvarajući Tjedan kajkavske kulture u ime pokrovitelja, izaslanik ministra kulture – državni tajnik Zoran Šikić napomenuo je da je to 'polivalentna interkulturalna manifestacija' koja zbog svoje važnosti nadilazi regionalne okvire.

Izaslanik ministra kulture Jasena Mesića posebno je istaknuo važnost popularnog Krapinskog festivala kao jedinstvene kulturne vrijednosti i poručio da ga Krapinci moraju čuvati kao zaštitni brend grada i tog dijela Hrvatske.

Od događanja u ovogodišnjem Tjednu kajkavske kulture izdvaja se 10. jubilarni znanstveni skup 'Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća' koji će ove godine biti s međunarodnim sudjelovanjem.

Od gospodarskih priredbi tu je 19. zagorski gospodarski zbor na kojem ove godine sudjeluju 103 izlagača.

Kao i godinama do sada, kruna događanja je 46. festival kajkavskih popevki. U petak, 9. rujna je koncert najpopularnijih popevki dosadašnjih festivala u novoj izvedbi. Koncert novoskladanih popevki, koji prati i nosač zvuka, je u subotu, 10. rujna, a održat će se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.

Na otvorenju Tjedna kajkavske kulture bio je i potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Jarnjak koji je rekao da Krapinski festival nije obični festival jer njega prate kulturna događanja u koje su uključeni svi Krapinci te da je to jedini festival u državi koji je oduvijek bio rasadnik hrvatskih domoljubnih pjesama. (Hina)