Preskočite na glavni sadržaj

Petra Zanki & Tea Tupajić u Portugalu

'The Curators’ Piece‘ autorski je projekt Petre Zanki i Tee Tupajić pokrenut 2009. godine, a u kojem autorice odabiru kustose izvedbenih umjetnosti i pozivaju ih na suradnju kroz rad na projektu, kao što je to bio slučaj na njihovom nedavno završenom rezidencijalnom boravku u Portugalu, koji je trajao od 16. do 31. srpnja.
vrijeme: 16.07.2011.
mjesto: Fellbach, Germany
url: http://www.curatorspiece.net/

Autorice u suradnji sa samim kustosima razvijaju predstavu o njima, koju oni potom izvode na vlastitom festivalu. Tijekom istraživačke faze, autorice gostuju na rezidencijama u mjestu boravka kustosa, kao i na upravo završenoj rezidenciji Montemor-o-Novo u Portugalu, gdje nastaje materijal za predstavu.

Kustosi koji su sudjelovali u projektu su: Per Ananiassen (No), Sven Age Birkeland (No), Vallejo Gantner (USA),  Gundega Laivina (Lv), Florian Malzacher (At/De), Eva Neklyaeva (Fi),  Priit Raud (Est) i Mark Yeoman (Nl).

Oslanjajući se na odnose između umjetnika, kustosa i publike, projekt se bavi lancem proizvodnje i prezentacije u izvedbenim umjetnostima i predstavom kao njegovim standardnim proizvodom, kao i utjecajem umjetnosti na današnje društvo. Zašto umjetnost? Što je ona danas? Kako nastaje? Tko su umjetnici, tko su kustosi, a tko publika? Što umjetnost može napraviti i koja je uloga umjetnika, kustosa i publike u tome? Ovo su ključna pitanja na osnovu kojih se dobiva materijal za nastanak predstave.

Premijera finalne faze projekta 'The Curators' Piece' zakazana je za 24. i 25. listopada 2011. na Meteor Festivalu (Bergen, Norveška), u Hrvatskoj i ostatku Europe 2012. te u SAD-u 2013., u koprodukciji s partnerima koji su sudjelovali na projektu.