Preskočite na glavni sadržaj

Ganz novi festival: festival razvojnog kazališta

Kultura promjene najavljuje novi projekt - pod zajedničkim nazivnikom 'Ganz novi festival: festival razvojnog kazališta', od 8. do 18. rujna u Teatru &TD okupit će se tridesetak umjetnika, kustosa te managera iz Belgije, Hrvatske, Francuske, Velike Britanije i regije te u 10 dana festivala i nekoliko zatvorenih te otvorenih prostora predstaviti 10 projekata.
vrijeme: 08.09.2011.
mjesto: Ancona, Italy
url: http://www.uniadrion.net/initiative.php

Esencijalna vrijednost ovog projekta temelji se na uspostavljanju stabilne osnove za buduće suradnje i umjetničke razmjene te predstavljanju mladih autora, odnosno onih čije vrijeme tek dolazi.

'Cilj je prikazati  inovativna i originalna umjetnička djela  koja pomiču granice u današnjim umjetničkim izvedbenim praksama', naglasila je producentica, Silvija Stipanov.

'Ganz novi festival je još jedan festival u nizu brojnih festivala koji nam se nude. Naravno da je drugačiji, posve novi', izjavila je pomoćnica ravnatelja za  kulturu SC-a, Nataša Rajković.

'U kulturnoj politici festivalska kultura je dosljedna činjenica i nije samo hrvatski specifikum nego i europski te stoga ne čudi što smo se i mi odlučili za  kazališni festival i to festival razvojnog kazališta. Kao prvo, sredstva za festivale je lakše skupiti nego ona za redovne programe, a kao drugo publika uz domaće voli pogledati i strane autore i predstave', dodala je Rajković.

'Prvo izdanje Ganz novog festivala  okrenut će se mlađoj populaciji te pokušati otkriti nova imena i trendove, umjesto da predstavlja etablirane, što je zapravo praksa većine naših festivala. Ovakav kazališni festival potreban je svim mladim umjetnicima, domaćim i stranim', zaključila  je Rajković.

Festivalski formati uključivat će:
 
1. IZVEDBE MLADIH AUTORA
A) CIKLUS MLADIH FLAMANSKIH AUTORA
B) CIKLUS MLADIH HRVATSKIH AUTORA
C) OSTALI EUROPSKI AUTORI NA FESTIVALU
2. RECI VIŠE
3. PROSTOR ZA RAZGOVOR
4. OTVORENI FESTIVALSKI PROGRAM
 
Jedinstveni umjetničkih izraz te originalost krase sljedeće europske umjetnike koje ćemo najesen imati prilike vidjeti u Ganz novom okruženju. To su: Leentje Vandenbussche, dizajnerica, kazališna autorica i izvođačica, uspješna u stvaranju elaboriranih izvedbi u javnom prostoru s participacijom običnih ljudi; Miet Warlop, belgijska multimedijska i kazališna umjetnica s direktnim iskustvom u razvojnom programu za mlade umjetnike u Victoria kazalištu u Ghentu; Lilia Mestre, portugalska plesačica, izvođačica i kustosica sa stalnom adresom u Brusselsu; Halory Goerger, francuski performer i vizualni umjetnik koji također djeluje u Brusselsu; Mala Kline, slovenska izvedbena umjetnica na MA u prestižnoj nizozemskoj školi Das Arts.

Nigel Charnock, britanski koreograf, plesač i pedagog te jedan od od osnivača kultne britanske trupe DV8, na festivalu će održati masterclass radionicu.

Dva će izvedbena dana biti posvećena predstavljanju hrvatskih umjetničkih talenata i njihovih nedavnih uspješnica:

- 'Mrzim istinu' Olivera Frljića
- 'Žrtve zemljopisa' Mirana Kurspahića & Rone Žulj
- 'Vodoinstalater' Natalije Manojlović & Gordana Tudora

Nakon uživanja u raznovrsnim festivalskim formatima, na 'Ganzu' ćete se zasigurno dobro zabaviti uz dj-e i koncerte u popratnom programu.

Više informacija uskoro potražite na www.sczg.unizg.hr.
Studentski centar / Kultura promjene