Preskočite na glavni sadržaj

Umro arheolog Božidar Čečuk

Ugledni hrvatski arheolog Božidar Čečuk umro je u Zagrebu u 83. godini, izvijestilo je Hrvatsko arheološko društvo (HAD).
 
vrijeme: 29.07.2011.
mjesto: Bjelovar
url: http://www.tzbbz.hr/
Rođen je 1929. u Solinu. Klasičnu gimnaziju je počeo u Splitu i nastavio u Zagrebu, a studij arheologije upisao je 1950. na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, gdje je diplomirao 1956. Sljedeće godine zaposlio se u Zavičajnom muzeju u Bihaću, ali se već 1958. vratio u Zagreb i zaposlio u tadašnjem Historijskom institutu današnje Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).
 
Potom 1961. prelazi u ondašnju HAZU-ovu Arheološku sekciju, kasnijem studijskom kabinetu za arheologiju, odnosno Zavodu i naposljetku Odsjeku za arheologiju, u kojemu je dugo godina bio stručni savjetnik, sve do umirovljena, gdje je obnašao je i dužnost upravitelja.
 
Najvrjednije rezultate Čečuk je postigao istražujući najstarija pretpovijesna razdoblja u različitim istočnojadranskim područjima, osobito na otocima Korčuli, Lastovu, Hvaru i Braču te na kvarnerskom arhipelagu na otocima Cresu, Lošinju i Krku.
 
Dugo je godina bio blizak suradnik akademika Grge Novaka te Vladimira Mirosavljevića.
 
Među važnim arheološkim nalazištima koja je istraživao bili su i hvarski lokaliteti Grapčeva i Markova špilja te Vela špilja i Pokrivenik, Vela i Jakasova špilja na Korčuli te špilja Kopačine na Braču.
 
Objavio je mnogobrojne znanstvene i stručne priloge, reprezentativnu knjigu o rezultatima istraživanja Vele špilje koju je pripremio u suradnji s Dinkom Radićem za koju su dobili godišnju nagradu „Josip Brunšmid“ Hrvatskog arheološkog društva.
 
Čečuk je bio je predsjednik Hrvatskog arheološkog društva od 1982. do 1988., skrbeći se posebice za nakladničku djelatnost HAD-a.
 
Hrvatsko arheološko društvo nagradilo ga je najvrjednijim priznanjima - prvi je dobitnik najvećeg priznanja Nagrade don Šime Ljubić.
 
Godine 2005. dobio je Nagradu don Frane Bulić za životno djelo, a 2006. istoimenu godišnju nagradu za monografiju Vela spila. Imenovan je i počasnim članom Hrvatskog arheološkog društva.
 
Pokop Božidara Čečuka bit će u utorak, 2. kolovoza, u 12,30 sati na Mirogoju. (Izvor: Hina)