Preskočite na glavni sadržaj

Najbolje s Festivala igranog filma u Puli na Ljetnim igrama

U Dubrovnik i ovo ljeto stiže izbor 7. ponajboljih filmova s Festivala igranog filma u Puli, i to tri iz Međunarodnog programa 'Europolis-Meridijani', jedan iz Ciklusa veliki svjetski redatelji te tri nagrađena filma domaće produkcije koji će u sklopu popratnog programa 62. dubrovačkih ljetnih igara, a u suradnji s Kinematografima Dubrovnik, biti prikazani u razdoblju od 22. do 30. srpnja u ljetnom kinu Jadran i kinu Visia.
vrijeme: 22.07.2011.
mjesto: Spain
url: http://www.dubrovnik-festival.hr/

 



Francuska romantična komedija ' Žene sa šestog kata' (Les femmes du 6čme étage) Philippea Le Guaya, premijerno prikazana na ovogodišnjem Berlinaleu, a u kojoj nastupaju Fabrice Luchini, Sandrine Kiberlain, Carmen Maura i dr., priča je o Parizu 1960-ih te životu konzervativnog bogataškog para koji će se iz temelja promijeniti zbog zbližavanja supruga sa služavkama koje žive u potkrovlju. Film će biti prikazan 22.7. u ljetnom kinu Jadran. Dan nakon, 23.7., uslijedit će prikazivanje britanskog filma 'Ženska prava hoću!' (Made in Dagenham) redatelja Nigela Colea. Riječ je o humornoj drami nastaloj po istinitim događajima iz 1968. u pogonu Forda u engleskom gradiću Dagenhamu, gdje su radnice uspjele izboriti jednake plaće kao i muškarci. U glavnim ulogama nastupaju Sally Hawkins (Samo bez brige Mikea Leigha), Bob Hoskins i dr. 'Dvostruki sat' (La doppia ora) kriminalistički je triler Giuseppea Capotondija u kojem glavnu ulogu igra Ksenia Rappaport (zvijezda filma 'Nepoznata' Giuseppea Tornatorea), Filippo Timi i Antonia Truppo. Glavni lik Guido upoznaje Soniu i pozove je u vilu u kojoj radi kako bi se bolje upoznali, no ugodnu večer prekida upad pljačkaša. Za ulogu Sonie Ksenia Rappoport dobila je u Veneciji nagradu za najbolju glumicu, a film će u kinu Jadran biti prikazan 24.7. Iz programa retrospektive Jamesa Ivoryja - Amerikanca sa tri nominacije za najbolju režiju i šest osvojenih Oscara, kojemu je Festival igranog filma u Puli posvetio ovogodišnju retrospektivu u ciklusu posvećenom velikim svjetskim redateljima – bit će prikazana 'Bijela grofica' (The White Countess) iz 2005. s Ralph Fiennesom, Natashom Richardson i Vanessom Redgrave u naslovnim ulogama. Radnja ove melodrame se odvija u Shanghaiju 1930-ih godina kad se rađa neobična veza između slijepog američkog diplomata i mlade ruske plemkinje koja čudnim poslovima uzdržava obitelj pokojnog supruga. 'Bijela grofica' će biti prikazana 25.7. u ljetnom kinu Jadran.


Pored navedene selekcije iz Međunarodnog programa, dubrovačka publika će moći pogledati domaće filmove s Festivala u Puli, i to - dobitnika Nagrade publike Zlatna vrata Pule (27.7.), dobitnika Nagrade mladih filmofila (28.7) i dobitnika Velike Zlatne Arene za čije je prikazivanje građanima omogućen besplatan ulaz (30.7.) . Sve tri projekcije nagrađenih domaćih filmova održat će se u kinu Visia.


Na zadovoljstvo publike, Dubrovačke ljetne igre u suradnji s Kinematografima donose iz Pule u Dubrovnik izabrane filmove s najuglednijih europskih filmskih festivala; Venecije, Cannesa, Berlina, Rima, Karlovy Varyja, koji, odmah nakon hrvatske premijere u Puli, dolaze pred dubrovačku publiku.


Ulaznice za filmske predstave mogu se nabaviti na prodajnim mjestima Dubrovačkih ljetnih igara po cijeni od 20 kuna.


Raspored projekcija može se pronaći na www.dubrovnik-festival.hr.