Preskočite na glavni sadržaj

Novosti Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža

Završni svezak Hrvatske književne enciklopedije bit će objavljen do kraja godine, a uskoro iz tiska izlazi i prvi rječnik svih hrvatskih mjesta, najavio je ravnatelj Leksikografskog zavoda 'Miroslav Krleža' Bruno Kragić govoreći o planovima i radu Zavoda u drugoj polovici godine.
 
vrijeme: 20.07.2011.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.sczg.hr/
Hrvatska književna enciklopedija, čiji je glavni urednik leksikograf, povjesničar književnosti i književni kritičar Velimir Visković, prva je cjelovita enciklopedija hrvatske književnosti čiji će četvrti, završni svezak biti objavljen do kraja godine, rekao je za Hinu Kragić.
 
Prvi rječnik svih hrvatskih mjesta, koji će obuhvatiti sedam tisuća imena s književnim i lokalnim varijantama pojedinih naziva potpisuje glavna urednica Nataša Bašić.
 
Zavod se kao i većina hrvatskih znanstvenih institucija priključuje proslavi 300. godišnjice rođenja Ruđera Boškovića, pa će izdati i Leksikon Ruđer Bošković s prilozima naših vodećih stručnjaka o svjetski poznatom hrvatskom znanstveniku, dodao je Kragić.
 
Iz tiska je nedavno izišlo i drugo prošireno izdanje Ekonomskog leksikona, a jedna od aktivnosti Zavoda je i redizajn internetske stranice uz portal na kojemu će biti kompletna Opća i nacionalna enciklopedija izdavačke kuće Pro leksis (http://proleksis.lzmk.hr/), urednika Antuna Vujića, a digitalizirat će se i Pomorska enciklopedija, jedno od povijesnih izdanja Zavoda.
 
U povodu 60. obljetnice djelovanja i 30. obljetnice Krležine smrti, organizirat će se međunarodnu konferencija pod radnim nazivom 'Enciklopedija i Europa' koja će okupiti tridesetak stručnjaka, rekao je za Hinu glavni ravnatelj LZ 'Miroslav Krleža' Vlaho Bogišić dodavši da će u organizaciju skupa biti uključeni i Pravni, Ekonomski te Filozofski fakultet. (Hina)