Preskočite na glavni sadržaj

Zlatni lav: Grand prix predstavi 'Jaz vas ljubim'

Predstava Slovenskoga ljudskog gledališča iz Celja 'Jaz vas ljubim' dobitnik je ovogodišnjeg Grand prixa 12. izdanja međunarodnoga festivala komornoga teatra 'Zlatni lav' koji je u nedjelju završen u Umagu. 
vrijeme: 10.07.2011.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.zlatni-lav.hr


U obrazloženju odluke žirija navodi se kako predstava pomno razvija motive Čehovljeve komike i tragike, melankolije i lakoće , nježnosti i okrutnosti. Ujedno, glumački ansambl svojom zaigranošću i jednostavnošću prelazi kazališnu rampu i uspostavlja prisan duhovni i fizički kontakt sa svojim gledalištem, istaknuto je.


Predstava "Jaz vas ljubim" je ujedno dobitnica nagrade publike, a redatelj predstave Nikola Zavišić osvojio je "Zlatnog lava" za režiju.


Prema odluci žirija redatelj Zavišić je "ingenioznim spajanjem dviju jednočinki Antona Pavloviča Čehova te dviju dramatiziranih priča (šala i žalost) oslobodio prostor za domišljata režijska rješenja koja odaju duboko poznavanje Čehovljeve poetike te istodobno plijene jednostavnošću i funkcionalnošću te sposobnošću da se suvremeni gledatelj nagovori na radost scenske igre i osjeti snagu žalosne komike na način Čehova.


Nagradu "Zlatni lav" dobili su i Hana Hegedušić te Robert Plemić koji u predstavi "Ljepotica iz Leenanea" Hrvatskoga narodnog kazališta iz Varaždina svojom jednostavnom i toplom suigrom doslovce osvajaju gledalište, istaknuto je.


"Hana i Robert pokazuju na sceni nešto od one ljudske i glumačke poniznosti koja postaje ljepota. Time zajedno osvajaju", kaže se u obrazloženju odluke.


Nagradu "Zlatni lav" dobio je i Vladimir Jokanović, doajen bosansko-hercegovačkog glumišta za dojmljivo glumačko ostvarenje uloge Solomona Singera u predstavi prema tekstu Danila Kiša "Drveni sanduk Tomasa Vulfa".


Prema odluci žirija Jokanović je glumac klasičnoga pristupa koji bogatim scenskim iskustvom i intuicijom vječno mladog glumca traga za dramaturškom jezgrom teksta iz koje razvija ulogu.


O najboljim predstavama na ovogodišnjem festivalu koji su dobili statuu Zlatnog lava, rad kipara Ivice Propadala, odlučivao je žiri u kojem su bili Mani Gotovac, Sibila Petlevski i Miran Hajoš. Po tradiciji dodijeljena je i nagrada za najbolju predstavu po izboru posjetitelja.


Inače, u proteklih deset dana u sklopu festivala prikazano je 15 predstava, a zajednička je tema selektiranih predstava bila "potraga za srećom" s obzirom na to da "u svakoj priči svaki junak traži svoje pravo na sreću i ljubav, svaki na drukčiji način". (Hina)