Preskočite na glavni sadržaj

Vučedolski kalendar Orion u kulturnoj ponudi Vinkovaca i Orašja

Grad Vinkovci i Općina Orašje potpisali su ugovor o provedbi projekta VIOR - povijesno naslijeđe u turističkoj ponudi Vinkovaca i Orašja (Vinkovci and Orašje Heritage Tourism Project). Projekt se financira iz pretpristupnog fonda Europske unije IPA II Prekogranična suradnja Hrvatska - Bosna i Hercegovina, a traje godinu dana, odnosno do 31. siječnja 2012.
 
vrijeme: 28.06.2011.
Hrvatski partneri su Grad Vinkovci i Turistička zajednica Vinkovaca, a partneri iz BiH Općina Orašje i TZ Posavskog kantona. Ukupna vrijednost projekta je 132.501,60 eura, od čega EU financira 85 posto (112.626,36 eura), a partneri 15 posto (19.875,24 eura). Vrijednost dijela projekta realiziranog u Vinkovcima iznosi 73.633,26 eura, a onog u Orašju 58.868,34 eura.

Cilj je projekta, ističu vinkovački partneri, unaprijediti turističku ponudu uključivanjem povijesne i arheološke baštine. Projektom će se stvoriti novi turistički proizvodi i zajednički turistički programi.

U sklopu projekta planirana je studija, istraživanje i usustavljivanje arheoloških vrijednosti vezanih uz kalendar - posudu Orion i drvo abonos. Orion je najstariji indoeuropski kalendar koji je u Vinkovcima 1978. na lokaciji Hotela Slavonija pronašao Aleksandar Durman, a datira iz 2700. g. pr. Krista. Drvo abonos datira iz istoga razdoblja, a pronađeno je u rijeci Savi u Orašju.

Cilj je, također, povezati ova dva arheološka nalaza i nalazišta u zajednički turistički proizvod.

Projektom je predviđena izrada brošure, letka, infopanoa, filma, web stranice, putokaznih ploča, turističkog mobilnog infoštanda... Bit će organizirane i edukativne radionice za djelatnike u turizmu, a sve s ciljem popularizacije i većeg uključivanja arheološke baštine u turističku ponudu Vinkovaca i Orašja. (Izvor: Glas Slavonije)