Preskočite na glavni sadržaj

Traduki tribina/ M. İplikçi, O. Savičević Ivančević & B. Čegec

U utorak, 21. lipnja, s početkom u 19 sati u splitskoj VBZ knjižari, Poljana kraljice Jelene 5 (Peristil), održat će se Traduki tribina, s gošćom, poznatom turskom spisateljicom Müge İplikçi, koja boravi u Splitu kao gost-pisac udruge KURS.
 
vrijeme: 21.06.2011. u 19 sati
mjesto: Split, Poljana kraljice Jelene 5 (Peristil)
Njoj će se u razgovoru pridružiti splitska spisateljica Olja Savičević Ivančević koja je upravo osvojila još jednu književnu nagradu, onu T- portala za roman Adio kauboju. Još zanimljivije: Olja se upravo vratila iz Istanbula gdje je boravila u spisateljskoj rezidenciji, a iz Istanbula će u razgovoru putem Skypea sudjelovati i Branko Čegec, koji upravo tamo boravi u rezidenciji.
 
S troje gostiju, sudionika prve hrvatsko-turske književne razmjene u organizaciji TRADUKI-ja i KURS-a, moderator Jasen Boko vodit će razgovor na temu: Je li povijest učiteljica života ili smetnja normalnom životu i ima li književnost svoju 'povijesnu zadaću'?

Teme i pitanja o kojima će se razgovarati:

Hrvatsko-turski odnosi: povijest kao učiteljica života ili smetnja za novo vrijeme?
„Državna briga“ za umjetnike na Balkanu – pomoć ili nevolja?
Žensko pitanje i Balkan: je li pitanje nošenja marame osnovni problem žene?
Nakladnici: maćehe ili majke?
Mjesto književnika u Turskoj: Nobelovci i disidenti.
Što su mitovi, a što istina o suvremenoj Turskoj?
Život iz sapunice...
Turci: 'vjekovni neprijatelji' ili bliski partneri u novoj EU?
 
***
Müge İplikçi rođena je u Istanbulu; a diplomirala na Odjelu za engleski jezik i književnost Sveučilišta u Istanbulu. Magistrirala je na Odjelu za ženske studije istog Sveučilišta. Radila je kao učitelj engleskog u Turskoj i turskog u Americi na Ohio State University gdje je magistrirala na Odjelu za Bliskoistočne jezike i kulture. Priče su joj prevedene na engleski, nizozemski, bugarski, kurdski, arapski, bosanski i njemački jezik. 1996. godine nagrađena je Yaşar Nabi Nayır nagradom za kratku priču, a sljedeće godine osvojila je treće mjesto na Haldun Taner natječaju za kratku priču. Trenutno radi kao predavač na Fakultetu komunikacija i medija na Bilgy sveučilištu u Istanbulu i kolumnist je novina Turkish Daily.