izložba

Dijalog - Orlando Mohorović & Alen Floričić


vrijeme: 26.03.2010. - 02.04.2010.
mjesto: Rijeka; Galerija Juraj Klović, M. Gupca 4a
organizator: Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Rijeka

Izložbeni ciklus 'Dijalog', od 26. ožujka do 2. travnja, u Galeriji Juraj Klović u Rijeci predstavlja Orlanda Mohorovića i Alena Floričića.

Orlando Mohorović rođen je 1950. u Labinu. Završio je školu primijenjenih umjetnosti u Splitu. Diplomirao na Kunstakademie u Düsseldorfu, u klasi prof. Josepha Beuysa. U razdoblju  novog realizma razvija konceptualna umjetnost, performance, skice, crteže i akvarel malih dimenzija kao uzorak za instalacije. Godine 1970. imao je svoju prvu izložbu u Izložbenom prostoru 20 i u hodniku koji bio u sklopu akademije. Dana 5. veljače 1974 imenovan je najvišim priznanjem Kunstakademie - majstorom student Beuys klase. Mohorović pripadao skupini Beuys-studenata, kao i mnogih drugih renomiranih njemačkih umjetnika (Jörg Immendorff, Katharina Sieverding, Anselm Kiefer, Blinky Palermo, Sigmar Polke).
Izlagao na više samostalnih i brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Između ostalog na Biennale internazionale dell arte contemporanea u Firenzi, Biennale internazionale Dantesca u Ravena i druge. Istaknut je kao konceptualan umjetnik i umjetnik instalacije na web stranicama Kunstakademie u Düsseldorfu. Dobitnik više nagrada. Ima status samostalnog umjetnika.

Alen Floričić rođen je 1968. godine u Puli; diplomirao Likovne umjetnosti na Pedagoškom fakultetu u Rijeci u kiparskom odjelu kod prof. Žarka Violića; trenutno dovršava postdiplomski studij Videa i novih medija na Akademiji za likovne umjetnosti i oblikovanje u Ljubljani kod prof. Sreča Dragana; radi kao profesor na Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Puli i kao vanjski suradnik na Akademiji za primijenjenu umjetnost u Rijeci; izlagao je na velikom broju samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, između ostalog u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, Centru za Suvremenu umjetnost PS1 u New Yorku, Kunsthalle Bethanien u Berlinu, Rennaisance society u Chicagu i drugdje; bio je jedan od predstavnika Hrvatske na 51. Biennalu u Veneciji 2005. godine.

'Dijalog' je izložbeni projekt sastavljen uzastopnih tjednih izložbi postavljenih u Galeriji Juraj Klović. Održava se već devet godina za redom Odabrani autori članovi HDLU Rijeka biraju suputnika ili suparnika iz drugih sredina koji im svojim umjetničkim izrazom korespondira stvarajući na taj način sklad ili sraz umjetničkog dijaloga. Njegov značaj vidljiv je u velikom broju umjetnika iz drugih sredina koji se svojim radovima predstavljaju Rijeci, te se vrlo često iz ovih kratkih likovnih susreta osmisli daljnja suradnja.

Koncept ovog izložbenog serijala je 'razgovor' ili 'šutnja', komunikacija ili sukob likovnog 'izričaja' dvoje autora. Živim ritmom smjenjuju se izložbe oslobođene konvencionalnih sprega - klasičnih otvaranja, sjajnih kataloga, uvriježenog protokola. To je prilika za upoznavanje autora iz drugih sredina s drugačijim likovnim rukopisima. Dijalog se spontano odvija između dvoje autora, njihovih umjetničkih djela, njih samih i likovne publike.

(I.P., 24.03.2010)