izložba

2puta2 iz Austrije


vrijeme: 25.03.2010. - 04.04.2010.
mjesto: Osijek; Galerija Waldinger, Fakultetska 7 (Tvrđa)
organizator: Gradske galerije Osijek / Austrijski kulturni forum iz Zagreba

Galerija Michaela Stock iz Beča, tijekom austrijskih dana kulture u Osijeku, prikazuje četiri umjetničke pozicije iz Austrije, izložbom '2puta2 iz Austrije'. Izložba se otvara u četvrtak, 25. ožujka, u osječkoj galeriji Waldinger, s početkom u 19 sati. Radovi se mogu razgledati do 4. travnja.

Izlažu:
- Patrick Baumüller: mixed media;
- Sabine Groschup: animirani film, video;
- Claudia-Maria Luenig: kiparstvo;
- Marko Zink: fotografija

Patrick Baumüller rođen je 1969.g. u Bielu (Švicarska). Studirao je na Umjetničkoj akademiji u Linzu (Austrija). Dobitnik je nekoliko državnih nagrada. Živi i radi u Beču.

SabineGroschup rođena je 1959.g. u Innsbrucku (Austrija). Studirala je etnologiju, slikarstvo i animaciju u Beču te video umjetnost u Düsseldorfu. Bavi se likovnošću, filmom i pisanjem. Njezini kratki i dokumentarni filmovi prikazani su na sljedećim festivalima: Viennale, Diagonale, FilmTage Wels, Berlinale, Stuttgarter Trickfilmtage, Feminale Cologne, Tricky Women Vienna; te u Miamiju, Torontu, Los Angelesu, Tel Avivu, New Yorku, Luxemburgu, Budimpešti, Chicagu, Istanbulu, Kairu, Ljubljani, Dresdenu.

Sabine Groschup, umjetnica je koja je od 1980.g. realizirala preko 25 filmova, video i animiranih uradaka. Za njezine slike i instalacije, likovni kritičar Robert Buchschwenter, jednom je prilokom rekao: 'ideja i iluzija, imaginacija i prezentacija stapaju se i plutaju kontinuirano u jedinstvenu opojnu kompoziciju.' 2009. njezin je projekt 'Art in Public Space, Space(s) for Birds Time' nagrađen u Innsbrucku. Živi i radi u Beču i Berlinu.

Claudia-Maria Luenig rođena je 1957.g. u Herbernu (Njemačka). Studirala je kemijski inženjering u Burgsteinfurtu, u Njemačkoj, a nakon toga i kiparstvo na australskom nacionalnom sveučilištu u Canaberri (Australija) te magistrirala dizajn na RMIT-u u Melbourneu (Australija). Dobitnica je nekoliko značajnih nacionalnih i internacionalnih nagrada. Od 1985. – 1999. živjela je i radila u Melbourneu, u Australiji. Već nekoliko godina u svojem umjetničkom radu na različite načine tematizira žensko tijelo. U raskošnim kompozicijama, s izuzetnom slojevitošću prezentira poznato nasuprot nepoznatoga. Tu kontradiktornost izražava jednako uspješno u „klasičnom“ izrazu (na platnu ili papiru) i u nekonvencionalnome – iskačkane lutke i tekstil poput čipke, svile i baršuna. Na taj način ona istražuje granice samospoznaje i samousmjerenja, ne mareći za društvena očekivanja. Je li moguće povezati razum i osjećaje kreirajući želju i žudnju, samopouzdanje i snagu unutar parametara drugačijih od uobičajenih? Claudia-Maria Luenig odgovara na ta pitanja s vlastitom utopijom. Trenutačno živi i radi u Beču.

Marko Zink rođen je 1975.g. u Schrunsu (Austrija). Studirao je slikarstvo i umjetničku fotografiju na Likovnoj akademiji u Beču te njemački, novinarstvo i povijest na bečkom sveučilištu. 2007. dobitnik je nagrade za modnu fotografiju (Vienna Editorial Fashion Award (Photography) 2007). Njegov 'svijet' ne temelji se na nekoj neovisnoj stvarnosti u kojoj vrijeme teži stvoriti impresiju realiteta odvojenu od umjetnika i njegovih ideja. On se krajnje inteligentno poigrava realitetom i inscenacijom, stvarnošću i oponašanjem stvarnosti, prisutnošću i odsustvom. Živi i radi u Beču.

(I.P., 24.03.2010)