Preskočite na glavni sadržaj

Gorući grm: Alfred Pal - život i djelo

U utorak, 14. lipnja 2011., u 20 sati, u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu bit će predstavljena knjiga 'Gorući grm' Bogdana Žižića o slikaru, dizajneru i velikoj kulturnoj ličnosti Alfredu Palu. O knjizi, u čijem je centru veliki biografski intervju s Alfredom Palom, govore Predrag Matvejević i Bogdan Žižić. 
vrijeme: 14.06.2011. u 20 sati
mjesto: USA
url: http://www.ou.edu/worldlit/
Alfred Pal rođen je 30. studenog u Beču, kao drugi sin Stefana Pala. Rano djetinjstvo živi u Krakowu. U Alfredovoj trećoj godini dolazi do razvoda roditelja i sinovi ostaju s ocem. 1931. otac umire i Alfred s bratom stiže kod tetaka u Vukovar. Uči hrvatski, završava srednju školu, ali dolaskom II. svjetskog rata zbog svog židovskog porijekla mora bježati iz Vukovara. Dospijeva u talijanski koncentracioni logor u Kraljevici, potom u logor na Rabu. Nakon pada Italije s rapskim Židovskim bataljonom stiže na oslobođeni teritorij. S početka djeluje kao borac, a zatim kao grafički radnik i karikaturist. 10. svibnja 1945. s partizanskim jedinicama ulazi u Zagreb. Jedan je od osnivača satiričnog lista 'Kerempuh' i tehnički urednik 'Ilustriranog vjesnika'. 1949. kao zatočenik dospijeva na Goli otok, gdje u dva navrata preživljava četiri i pol godine. Po povratku s Golog otoka sve se intenzivnije bavi grafičkim dizajnom. Aktivno djeluje u zagrebačkoj židovskoj općini. Početkom šezdesetih priređuje svoju prvu slikarsku izložbu, ciklus Stratišta. Zatim se ženi se s g. Branom Žuvela i nastavlja se podjednako baviti i grafičkim dizajnom i slikarstvom. 2004. u Galeriji Forum izlaže novi slikarski ciklus Gorući grm. 30. lipnja 2010. Alfred Pal umire u Zagrebu od posljedica prometnog udesa.
 
Bogdan Žižić rođen je 1934. godine u Solinu. Za svoje igrane i dokumentarne filmove dobio najprestižnije nacionalne i internacionalne nagrade te Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo. 2009. izašla mu je knjiga 'Pješčana ura. Sjećanja na Solin, Split, Pulu i Zagreb' (Durieux).