Preskočite na glavni sadržaj

Izložba modnog dizajna Tihane Mikše Perković

U utorak, 14. lipnja, u 19 sati, u Galeriji Permanenta, otvara se izložba modnog dizajna Tihane Mikše Perković pod nazivom ' Bauhaus pleše'. Izložba se može pogledati do 28. lipnja.
vrijeme: 14.06.2011. 19,00
mjesto: Budapest, Hungary
url: http://artandsustainability.wordpress.com/
U središtu je ispitivanja autorice slobodna igra oblika priključenih kuglastim volumenima modela čiji nastanak tumačimo slobodnom oscilacijom poznate 'bauhasovske točke' u svim smjerovima. Taj se oblikovni kovitlac u autorice prestrojava  raščlanjivanjem kuglinih ploha na pravokutne oblike koji potom nastavljaju proces tvorbe novih volumena iz bauhasove trijade krug-trokut-kvadrat. Sav taj 'ples' osnovnih oblikovnih karaktera neutralan je prema rodnoj/spolnoj podjeli mode ili je pak sklon rodnoj/spolnoj sintezi.

Čini se da je u tome blizak Bauhausovu odnosu spram tijela kad je riječ o oblikovanju za čovječje tijelo. Daje li to 'hram bez tijela' to jest haljinu čija oblikovna vrijednost naposljetku ne ovisi o tijelu, premda ga je na putu do tog svetišta stalno mijenjala kao da o njemu neizostavno ovisi? Upravo to želi odgonetnuti izložba Tihane Mikše-Perković  'Bauhaus pleše'!iz teksta Ane Lendvaj
 
Tihana Mikša Perković  rođena je 1972. u Zagrebu, diplomirala je Dizajn tekstila i odjeće na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, Zavod za dizajn tekstila i odjeće 1997. godine. Godine 2010. završava Diplomski studij Tekstilni i modni dizajn, modul Dizajn tekstila. Od 2004. godine radi pod okriljem dizajnerske petorke 'Mustre' i predstavlja kolekcije na brojnim revijama. Dobitnica je više strukovnih nagrada. Članica je ULUPUH-a i HZSU-a.