Preskočite na glavni sadržaj

Lovro Pogorelić i Zagrebačka filharmonija gostuju u Moskvi

Zagrebačka filharmonija i cijenjeni hrvatski pijanist Lovro Pogorelić gostuju 14. lipnja 2011. u jednoj od najprestižnijih dvorana Moskve - Velikoj dvorani Doma glazbe. Gostovanje se održava u sklopu novopokrenutog Festivala mediteranskih zemalja na poziv cijenjene ruske pijanistice Natalije Rubinstein, direktorice moskovskog festivala ArtNovemeber.
vrijeme: 14.06.2011.
mjesto: Varazdin, Germany
url: http://www.vbv.hr/
Koncert će otvoriti poznata Samba da camera uglednoga hrvatskog skladatelja, predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. U godini u kojoj čitav svijet obilježava 200. obljetnicu rođenja Franza Liszta, Lovro Pogorelić, redoviti gost moskovskih koncertnih dvorana, nastupit će u skladbi Malédiction i 1. klavirskom koncertu. U skladu s nazivom festivala, program će zaključiti jedna od uspješnica s repertoara Zagrebačkih filharmoničara - mediteranski sunčana Talijanska simfonija Felixa Mendelssohna-Bartholdyja.
 
Koncertom će ravnati talijanski maestro Fabio Mastrangelo - prvi gost dirigent Novosibirskog akademskog simfonijskog orkestra, Ermitraž-orkestra i Orkestra Opere i Baleta Državnoga kazališta iz Jekaterinburga, redoviti gost Marijinskog teatra u Sankt Peterburgu i mnogih drugih uglednih orkestara i opernih kuća od Europe do Dalekog istoka.
 
Raskošni Dom glazbe u kojem će gostovati Zagrebački filharmoničari otvoren je potkraj 2003. godine. Zagrebačka filharmonija nastupit će u velikoj koncertnoj dvorani koja nosi ime slavnoga ruskog dirigenta Jevgenija Svetlanova, a može primiti više od 1.700 slušatelja. Dvorana je u cijelosti obložena sibirskim arišem koji se smatra jednim od akustički najboljih materijala za koncertne dvorane, a jedan od pravih bisera su i impresivne orgulje - pravo čudo graditeljskog umijeća, najveće u Rusiji.
 
Inicijativu da se ovim koncertom obilježi Dan državnosti RH u Rusiji pokrenulo je Hrvatsko veleposlanstvo u Moskvi. Istim programom, u suradnji s Hrvatskim veleposlanstvom u Ukrajini, a na poziv Ukrajinske filharmonije s kojom je Zagrebačka filharmonija započela suradnju 2009. godine, bit će obilježen i Dan državnosti RH u Ukrajini, gostovanjem 16.6. u slavnoj Dvorani Ukrajinske filharmonije u Kijevu. Na oba koncerta predstavit će se i Hrvatska turistička zajednica.
 
Gostovanja Zagrebačke filharmonije pomogli su Ministarstvo kulture, Ministarstvo turizma, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba te Hrvatska turistička zajednica.